Potrebne namirnice:
-
250 ml mlakog mleka
-
8 gr suvog kvasca
-
1 kašičica meda (umesto šećera, za malo dublji ukus)
-
2 jaja (jedno za testo, drugo za premazivanje)
-
3 kašike maslinovog ulja (umesto običnog ulja, za bogatiji ukus)
-
1 kašika belog vinog sirćeta (može i jabukovo, za blaži efekat)
-
2 kašike kiselog mleka (ili pavlake za bogatiji ukus)
-
1 kašičica soli
-
600-650 gr brašna (zavisno od vrste brašna, može biti i kombinacija pšeničnog i integralnog za zdraviju varijantu)
Priprema:
-
U mlakom mleku rastvorite kvasac i med, pa ostavite da odstoji 5 minuta da kvasac aktivira.
-
U dubljoj posudi pomešajte jedno jaje, maslinovo ulje, sirće, kiselo mleko i so.
-
Dodajte aktivirani kvasac u mešavinu tečnih sastojaka, pa postepeno dodajte brašno. Mešajte dok ne dobijete glatko i elastično testo.
-
Pokrijte testo čistom krpom i ostavite da naraste na toplom mestu oko 1 sat.
-
Kada testo naraste, premestite ga na pobrašnjenu površinu, podelite ga na nekoliko delova (zavisno od željene dekoracije), oblikujte u loptu ili pletenicu, po želji.
-
Stavite oblikovanu pogaču na pleh obložen papirom za pečenje. Ostavite da se odmori još 10-15 minuta.
-
Premažite pogaču umućenim jajetom i po želji pospite sa semenkama (susam, lan, suncokret) ili pospite malo brašna za rustičan izgled.
-
Pecite u prethodno ugrejanoj pećnici na 180°C oko 25-30 minuta, dok pogača ne dobije zlatno-smeđu boju.
Služite je toplu, uz omiljeni prilog ili kao samostalan užitak!