SVEČANA POGAČA: Brz i jednostavan recept za pogaču koja izgleda kao remek-djelo!

Potrebne namirnice:

  • 250 ml mlakog mleka

  • 8 gr suvog kvasca

  • 1 kašičica meda (umesto šećera, za malo dublji ukus)

  • 2 jaja (jedno za testo, drugo za premazivanje)

  • 3 kašike maslinovog ulja (umesto običnog ulja, za bogatiji ukus)

  • 1 kašika belog vinog sirćeta (može i jabukovo, za blaži efekat)

  • 2 kašike kiselog mleka (ili pavlake za bogatiji ukus)

  • 1 kašičica soli

  • 600-650 gr brašna (zavisno od vrste brašna, može biti i kombinacija pšeničnog i integralnog za zdraviju varijantu)

Priprema:

  1. U mlakom mleku rastvorite kvasac i med, pa ostavite da odstoji 5 minuta da kvasac aktivira.

  2. U dubljoj posudi pomešajte jedno jaje, maslinovo ulje, sirće, kiselo mleko i so.

  3. Dodajte aktivirani kvasac u mešavinu tečnih sastojaka, pa postepeno dodajte brašno. Mešajte dok ne dobijete glatko i elastično testo.

  4. Pokrijte testo čistom krpom i ostavite da naraste na toplom mestu oko 1 sat.

  5. Kada testo naraste, premestite ga na pobrašnjenu površinu, podelite ga na nekoliko delova (zavisno od željene dekoracije), oblikujte u loptu ili pletenicu, po želji.

  6. Stavite oblikovanu pogaču na pleh obložen papirom za pečenje. Ostavite da se odmori još 10-15 minuta.

  7. Premažite pogaču umućenim jajetom i po želji pospite sa semenkama (susam, lan, suncokret) ili pospite malo brašna za rustičan izgled.

  8. Pecite u prethodno ugrejanoj pećnici na 180°C oko 25-30 minuta, dok pogača ne dobije zlatno-smeđu boju.

Služite je toplu, uz omiljeni prilog ili kao samostalan užitak!