Svi griješimo, a rizik je ogroman – Evo koliko dugo piletina zaista smije da stoji u frižderu!

Piletina je bez sumnje jedna od najčešće konzumiranih vrsta mesa u svijetu. Laka za pripremu, svestrana i cjenovno pristupačna, često se nalazi na trpezi barem nekoliko puta nedjeljno. Ali uprkos njenoj popularnosti, mnogi ljudi zapravo nemaju jasnu predstavu o tome koliko dugo piletina može da stoji u frižideru ili zamrzivaču prije nego što postane rizična za zdravlje. Odgovor bi mogao da vas iznenadi, posebno ako mislite da “izgleda i dalje dobro” znači da je bezbjedna za jelo.

Jedna od najvažnijih karakteristika piletine jeste to što je izuzetno kvarljiva. Za razliku od nekih drugih vrsta mesa, piletina vrlo brzo postaje leglo opasnih bakterija ako se ne čuva u odgovarajućim uslovima. I upravo zato je ključno znati vremenske granice njenog bezbjednog čuvanja.

Ako ste kupili svježu piletinu i stavili je u frižider, imajte na umu sljedeće pravilo: piletina u frižideru smije da stoji najviše 1 do 2 dana. To važi i za cijelu piletinu i za dijelove poput bataka, krilaca, karabataka ili filea. Nakon tog perioda, rizik od razvoja bakterija poput salmonele i kampilobaktera drastično raste, čak i ako meso ne pokazuje vidljive znake kvarenja.

Mnogi ljudi greškom misle da ako piletina “ne smrdi” ili “ne izgleda sumnjivo”, može se konzumirati bez problema. Međutim, bakterije koje izazivaju trovanje hranom nemaju uvijek miris ni boju. Upravo zbog toga je važno da se vodi računa o rokovima, a ne o sopstvenom “instinktu”.

Kada je riječ o zamrzivaču, stvari stoje nešto drugačije. Zamrzavanje značajno usporava rast bakterija, ali ga ne zaustavlja u potpunosti. Ako je piletina pravilno zapakovana i zamrznuta na temperaturi od -18°C ili nižoj, može se bezbjedno čuvati duži period, ali ne vječno.

Sirova piletina može stajati u zamrzivaču do 9 mjeseci, dok cijela sirova piletina može izdržati i do 12 mjeseci bez značajnog gubitka kvaliteta. Termički obrađena piletina (pečena, kuvana, grilovana) može u zamrzivaču trajati nešto kraće – u prosjeku do 4 mjeseca. Nakon tog perioda meso ne postaje nužno opasno, ali gubi na ukusu, teksturi i hranljivim vrijednostima.

Sastojci (u okviru jedine dozvoljene liste):
– Sirova piletina (cijela ili dijelovi)
– Termički obrađena piletina (pečena ili kuvana)
– Plastične posude ili kese za zamrzavanje
– Frižider i zamrzivač sa ispravnom temperaturom

Jedna od čestih grešaka koju ljudi prave jeste ponovljeno zamrzavanje piletine. Ako ste piletinu izvadili iz zamrzivača, ostavili je da se odmrzne i niste je pripremili istog dana, nikako je nemojte ponovo vraćati u zamrzivač.

Već tada postoji mogućnost razvoja bakterija, naročito ako je bila duže od dva sata na sobnoj temperaturi. Umjesto toga, odmah je iskoristite ili, još bolje, planirajte obrok unaprijed.

Još jedna stvar na koju treba obratiti pažnju jeste ambalaža. Piletinu treba čuvati u dobro zatvorenoj posudi ili kesama koje ne propuštaju vazduh. Kontakt sa vazduhom može dovesti do tzv. “burne zamrzivača”, odnosno isušivanja mesa i promjene njegove teksture.

Takođe, piletina u frižideru ne bi smjela biti u kontaktu s drugim namirnicama – posebno ne s gotovom hranom – jer se tako povećava rizik od unakrsne kontaminacije.

Ako se oslonimo na preporuke zdravstvenih institucija kao što su Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), USDA i evropske agencije za hranu, svi naglašavaju isto: piletina je visoko rizična namirnica ako se ne rukuje s pažnjom. Trovanje hranom izazvano kontaminiranom piletinom može imati ozbiljne posljedice, posebno kod djece, starijih osoba i ljudi sa slabijim imunitetom.

Dobar savjet je da na pakovanju piletine (ili na kesama u koje sami prepakujete) napišete datum kada je stavljena u zamrzivač. Tako ćete uvijek znati koliko dugo je tamo, bez nagađanja. Na taj način lakše ćete planirati obroke, izbjegavati bacanje hrane i sačuvati zdravlje.

Ukoliko niste sigurni da li je piletina još uvijek bezbjedna, bolje je ne rizikovati. Ako primijetite bilo kakav neprijatan miris, promjenu boje (poput sivkaste ili zelenkaste nijanse), sluzavu teksturu ili mjehuriće u omotu, odmah je bacite. Zdravlje je daleko važnije od cijene jednog obroka.

Na kraju, pravilno čuvanje piletine ne samo da produžava njen rok trajanja, već osigurava i da svako jelo koje pripremite bude ukusno, hranljivo i bezbjedno za cijelu porodicu. Malo pažnje u rukovanju s ovom namirnicom može značiti razliku između savršenog ručka i ozbiljnog zdravstvenog problema.