Svi su poludeli za ovom metodom uzgoja avokada – Evo kako da ga posadite na tarasi iz obične košpice

Avokado je postao neizostavan dio savremene ishrane. Bilo da ga koristiš u tostovima, salatama ili smutijima, njegov bogat, kremast ukus i nutritivna vrijednost čine ga izuzetno poželjnim. No, ono što mnogi ne znaju jeste da uzgoj avokada nije rezervisan samo za velike bašte i plantaže.

Upravo suprotno – moguće je pretvoriti i najmanji balkon u pravu avokado oazu. I što je najbolje, ne treba ti nikakvo posebno znanje ni skupa oprema. Dovoljna je volja, malo strpljenja i nekoliko trikova koje ću s tobom podijeliti.

Kao neko ko živi u stanu na petom spratu, bio sam uvjeren da mi je uzgoj avokada nedostižan san. Ali nakon mnogo pokušaja i grešaka, uspio sam pronaći sistem koji funkcioniše. Danas imam dva predivna stabla na balkonu, koja rastu zdravo i snažno.

Za početak, ključno je odabrati pravu košpicu. Najbolje su one iz potpuno zrelog avokada. Kada je izvadiš, operi je pažljivo i ostavi da se osuši jedan dan. Nemoj koristiti oštećene ni nagnječene – samo zdrave, čvrste koštice.

Postoji nekoliko metoda klijanja, ali meni se najviše pokazala efikasnom stara metoda s čašom vode i čačkalicama. Košticu ubodeš s tri strane i postaviš na čašu tako da donji dio bude uronjen u vodu.

Proces klijanja traje oko 3 do 6 sedmica. Tokom tog vremena, važno je redovno mijenjati vodu kako bi se spriječilo truljenje. Kada se pojavi korijen, a zatim i stabljika, možeš ga presaditi u saksiju.

Sada dolazimo do glavnog dijela: kako osigurati da biljka raste snažno na balkonu? Ključ je u pravoj kombinaciji sunca, zemlje i zalivanja. Avokado voli sunce, pa ga stavi na mjesto koje dobija najmanje 6 sati dnevne svjetlosti.

Tlo mora biti propusno i bogato hranjivim materijama. Idealno je da napraviš mješavinu zemlje za cvijeće, komposta i malo pijeska. Saksija treba da ima dobru drenažu – avokado ne podnosi zadržavanje vode.

Evo šta će ti biti potrebno za početak:

  • Zdrava koštica avokada

  • Čačkalice i čaša vode

  • Saksija srednje veličine s rupama za drenažu

  • Mješavina zemlje (zemlja za cvijeće, kompost, pijesak)

  • Mjesto s puno sunca

  • Strpljenje i redovno zalivanje

Nakon što posadiš mladu biljku, moraš je zalivati umjereno. Zemlja treba da bude vlažna, ali nikako mokra. Ako vidiš da listovi postaju smeđi na vrhovima, moguće je da pretjeruješ s vodom.

Takođe, avokado ne voli nagle promjene temperature. Ako zimi temperatura na balkonu pada ispod 5 stepeni, biljku treba unijeti unutra ili zaštititi plastičnim pokrovom.

Kako raste, avokado će početi formirati krošnju. Da bi bio grmolik, preporučuje se da povremeno prikraćuješ vrh stabljike. To stimuliše bočne izdanke i čini biljku gušćom.

Mnogi se pitaju – hoće li moj balkon avokado ikada roditi plodove? Odgovor je: moguće je, ali treba vremena i malo sreće. U većini slučajeva, avokado iz sjemena počinje rađati tek nakon 5 do 10 godina, i to ako ima idealne uslove.

Ipak, ako ti je cilj prvenstveno dekorativna i zdrava biljka, i bez plodova ćeš biti zadovoljan. Avokado ima lijepe, zelene listove i daje poseban tropski izgled svakom prostoru.

Uz malo truda, tvoj balkon može postati savršeno mjesto za opuštanje uz zelenilo koje si sam uzgojio. Nema ljepšeg osjećaja nego kada znaš da si od obične košpice stvorio drvo.

U eri kada sve više ljudi traži povezanost s prirodom, pa makar i u gradskoj sredini, balkon pun biljaka je pravi dragulj. A ako među njima raste i avokado – još bolje.

Zato, ne čekaj. Iskoristi prvu priliku, pojedi avokado i zadrži košpicu. Uz malo ljubavi i pažnje, ona može postati početak tvoje vlastite avokado priče.