Svinjetina u obliku pletenice – Recept kojem niko neće odoljeti!

Ova svinjetina u obliku pletenice je zaista poseban recept koji spaja bogatstvo okusa mesa, slanine i aromatičnih začina. Rezultat je nevjerojatno sočno i ukusno jelo koje će zasigurno impresionirati vaše goste ili obitelj. Evo kako možete pripremiti ovo fantastično jelo:

Sastojci:

  • 1 svinjski file
  • 6 trakica slanine
  • So i biber po ukusu
  • Ulje za prženje
  • 1 kašika maslaca
  • 1 glavica bijelog luka
  • 3 grančice ružmarina
  • Kečap po želji

Priprema:

1. Priprema mesa:

  • Svinjski file presijecite na pola, a zatim svaku polovinu podijelite na tri dijela po dužini.
  • Posolite i pobiberite meso prema ukusu. Utrljajte začine u meso kako bi upilo arome i bilo što sočnije.

2. Dodavanje slanine:

  • Na svaki komad mesa stavite trakicu slanine.
  • Zatvorite meso tako da dobijete oblik “pletenice”, a sve dijelove dobro učvrstite kuhinjskim koncem.

3. Pletenje:

  • Isprepletite trakice mesa i slanine u oblik pletenice.
  • Na kraju pletenice, pričvrstite krajeve kuhinjskim koncem kako bi pletenica zadržala oblik tokom pripreme i pečenja.

4. Pečenje:

  • U tavi zagrijte malo ulja i otopite maslac.
  • Dodajte bijeli luk (presječen na pola) i grančice ružmarina. Ovo će stvoriti aromatičnu podlogu za pečenje mesa.
  • Stavite pletenicu u tavu i pecite je na srednje jakoj vatri sa svih strana dok ne dobije zlatnu i hrskavu koricu.
  • Po želji, premažite pletenicu kečapom pred kraj pečenja za dodatnu sočnost i bogatiji okus.

5. Posluživanje:

  • Poslužite ovu aromatičnu svinjetinu uz prilog po želji, poput pečenog povrća, pire krompira ili svježeg hljeba.
  • Ova pletenica je izuzetno sočna, a svi će biti oduševljeni njenim bogatstvom okusa!

Ovaj recept je jednostavan, ali vrlo ukusan, i sigurno će postati omiljeni izbor za posebne prigode ili obiteljske obroke. Uživajte u pripremi i okusu ove savršene svinjetine u obliku pletenice!

BONUS:

Za samo 5 minuta ovaj kolač možete pripremiti svaki dan sa samo 1 jajetom! Lako je i ukusno.

Evo uzbudljivog i divnog recepta za kolač od jabuke, limuna i jogurta! Ovaj kolač ima vlažnu i prozračnu teksturu, obogaćenu sokovitim okusom limuna i slatkoćom jabuke. Savršen za svaku priliku i jednostavan za napraviti. Zaronimo!

POTREBNI SASTOJCI: za desert:

Jedno jaje, malo soli, 70 grama šećera (otprilike 1/3 šalice), ribana korica limuna (ili 8 grama vanilin šećera), 70 mililitara ulja (otprilike 1/3 šalice), 125 grama običnog jogurta (oko 1/2 šalice), 2 žlice soka od limuna 🍋, 150 grama brašna (oko 1 1/4 šalice) i 8 grama praška za pecivo (skoro 2 žličice). Za preljev:

Jedna narezana jabuka, šaka grožđica, jedna žlica šećera, jedna žlica suhih marelica i malo šećera u prahu za posipanje.

Koji je način izrade ovog deserta?

Priprema tijesta: Zagrijte pećnicu na 180°C (356°F). U prostranoj zdjeli umutite 1 jaje zajedno s prstohvatom soli dok ne postane pjenasto.

Umiješajte 70 g šećera i miksajte dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Zatim dodajte naribanu koricu limuna (ili vanilin šećer), zajedno sa 70 ml ulja, 125 g prirodnog jogurta i 2 žlice limunovog soka, pazite da se svi sastojci dobro izmiješaju.

Pomiješajte 150 g brašna sa 8 g praška za pecivo tako da ih zajedno prosijete. Lagano umiješajte suhe sastojke u mokru smjesu dok se potpuno ne izmiješaju.

Podmažite kalup za pečenje veličine 22-24 cm (9-10 inča) kako biste pripremili posudu za pečenje. Kada je smjesa pripremljena, izlijte je u podmazan pleh, pazeći da bude ravnomjerno raspoređena.

Uljepšajte izgled jela tako da po tijestu posložite kriške jabuke. Preko jabuka dodajte žlicu šećera i šaku grožđica.

Za pripremu kolača stavite kalup u prethodno zagrijanu pećnicu i ostavite da se peče oko 25 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista. Nakon što je gotovo, izvadite ga iz pećnice i ostavite da se ohladi.

Za završetak obroka uzmite 1 žlicu džema od marelica i premažite topli kolač. Prije posluživanja pospite ga šećerom u prahu. Pobrinite se da se kolač potpuno ohladi prije rezanja.