Tikvice su jedna od onih namirnica koje se mogu pripremiti na toliko različitih načina, a svaka verzija donosi novu dozu okusa i uživanja. Danas vam donosimo jednostavan recept za tikvice sa sirom, koji je pravi hit za sve ljubitelje povrća i one koji žele pripremiti ukusan obrok bez mesa. Ovaj recept je brz, zdrav, ukusan i izuzetno jednostavan, idealan za one koji nemaju puno vremena za kuhanje, ali žele uživati u obroku bogatom okusima.
Sastojci:
-
3 srednje tikvice
-
200 g svježeg sira (može biti ricotta, feta ili svježi kravlji sir)
-
1 jaje
-
50 g naribanog parmezana
-
1/2 šalice krušnih mrvica (opcionalno)
-
2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
-
Maslinovo ulje
-
So i papar po ukusu
-
Svježi začini po želji (bosiljak, peršun)
Priprema:
Priprema tikvica
Tikvice operite i narežite na tanke kolutove ili na duže trake, zavisno od toga kako volite. Ako su tikvice starije, preporučljivo je ukloniti sjemenke iz sredine. Posolite tikvice i ostavite ih da odstoje nekoliko minuta. Time ćete ukloniti višak vode, što će omogućiti bolji okus i spriječiti da tikvice postanu previše vlažne tijekom pečenja.
Priprema nadjeva
U zdjeli pomiješajte svježi sir, jaje, naribani parmezan, nasjeckani češnjak i začine. Dodajte krušne mrvice, ako želite da nadjev bude gušći i čvršći. Smjesu dobro izmiješajte, a po potrebi začinite dodatnom soli i paprom.
Zagrijavanje tave
U većoj tavi zagrijte malo maslinovog ulja. Kada ulje postane vruće, počnite pržiti tikvice s obje strane dok ne postanu blago zlatne i hrskave. Tikvice pržite nekoliko minuta na srednje jakoj vatri, povremeno okrenite, kako biste osigurali ravnomjerno pečenje.
Sastavljanje jela
Nakon što su tikvice gotove, stavite ih na papirnati ručnik kako biste uklonili višak ulja. Zatim, na svaku tikvicu stavite žlicu smjese sira, a potom je preklopite kako bi nastala mala punjena “sendvič” tikvica. Ako želite, možete i premazati vrh sira još parmezanom za dodatni šmek.
Finalno pečenje
Složite sve punjene tikvice u prethodno zagrijanu pećnicu (na 180°C) i pecite oko 10 minuta, ili dok sir ne postane mekan i lagano se zapekne. Ovaj korak je opcionalan, ali donosi dodatnu hrskavost i intenzivniji okus.
Posluživanje
Poslužite tikvice tople, uz malo svježeg začinskog bilja poput bosiljka ili peršuna za dodatnu svježinu. Također, možete ih poslužiti uz laganu salatu ili uz omiljeni umak za još bolji dojam.
Zašto su tikvice sa sirom odličan izbor?
-
Zdravlje na prvom mjestu: Tikvice su izuzetno niskokalorične, bogate vlaknima, vitaminima i mineralima, dok sir pruža dobar izvor proteina.
-
Brzina pripreme: Ovaj recept je savršen za brzi obrok, jer je jednostavan, brz i ne zahtijeva mnogo vremena za pripremu.
-
Fleksibilnost: Možete koristiti bilo koji sir prema vlastitim željama. Možete dodati i razne začine, kao što su origano, majčina dušica ili ružmarin, kako biste obogatili okus.
-
Zadovoljstvo za sve: Ovo jelo je savršen izbor za vegetarijance, ali i za sve one koji žele uživati u obroku bez mesa.
Zaključak
Tikvice sa sirom su jednostavan, ukusan i zdrav obrok koji možete pripremiti za bilo koji dan u tjednu. Idealne su za one koji žele uživati u hranjivim jelima bez mesa, a ponudit će vam nevjerojatno bogatstvo okusa. Uz samo nekoliko sastojaka, možete stvoriti obrok koji će zadovoljiti i najzahtjevnije gurmane. Isprobajte ovaj recept i uvjerite se sami zašto je ovaj obrok toliko popularan!