Tiramisu torta sa bogatim filom – Ukus koji se pamti!

Postoji li nešto bolje od kombinacije mekanog biskvitamirisne kafedvije vrste čokolade i lagane, prozračne kreme? Ako tražiš tortu koja će impresionirati goste, a istovremeno biti dovoljno nježna da se topi u ustima – tiramisu torta je pravi izbor. Ovaj recept donosi savršenu ravnotežu između bogatih aroma i jednostavne pripreme. U nastavku ti donosim detaljno objašnjen proces, od izrade biskvita pa sve do finalne dekoracije.

Priprema biskvita – srce svake torte

Za početak, krećemo od osnove – biskvita. Ova verzija je mekana, prozračna, ali dovoljno čvrsta da izdrži kremu i natapanje.

Potrebni sastojci:

  • 200g brašna

  • 250g smeđeg šećera

  • 6 jaja

  • 15g gustina

  • prstohvat soli

  • 1/2 kašičice praška za pecivo

  • 30g maslaca

Postupak pripreme:

  1. Odvajanje jaja: Prvo se bjelanca i žumanca razdvoje. U bjelanca se dodaje prstohvat soli i polovina šećera, pa se sve to umuti dok se ne dobije čvrst snijeg.

  2. Žumanca se zasebno mute s ostatkom šećera dok ne postanu svijetla i pjenasta masa.

  3. U smjesu žumanaca pažljivo se dodaju umućena bjelanca. Ovaj korak traži nježnost – cilj je sačuvati vazdušastu strukturu.

  4. Posebno se pomiješaju brašno, gustin i prašak za pecivo, pa se postepeno, u više navrata, dodaju u prethodnu smjesu.

  5. Na kraju se dodaje otopljeni maslac, a cijela masa još jednom pažljivo promiješa da bi bila ujednačena i glatka.

  6. Smjesa se izliva u kalup prečnika 22 cm obložen papirom za pečenje.

  7. Peče se u rerni na 170°C oko 45–50 minuta, dok štapić ne izađe potpuno suv.

  8. Nakon hlađenja, biskvit se reza na tri jednake kore.

Priprema tečnosti za natapanje – mirisni dodir koji oduševljava

Ova smjesa ne samo da daje aromu biskvitu, već ga i čini sočnim i mirisnim, baš kako priliči tiramisuu.

Potrebno:

  • 25g instant kafe (nes)

  • 200ml vode

  • 100ml ruma ili Baileys likera

Kako se pravi:

  1. Prvo se kuva kafa u vodi, zatim ostavlja da se potpuno ohladi.

  2. Kada se kafa ohladi, dodaje se alkoholni dodatak po izboru – rum daje klasičan ukus, dok Baileys donosi blagu kremastu notu.

  3. Cijela količina se dijeli na tri jednaka dijela po 100ml, po jedan za svaku koru.

Izrada bogate kreme – kombinacija čokolade i kafe

Ova krema je istinski slatki luksuz. Kombinuje se snaga bijele i mliječne čokolade s nježnošću slatke pavlake i dodirom kafe.

Sastojci:

  • 200ml mliječne slatke pavlake (1. dio)

  • 5g nes kafe

  • 150g bijele čokolade

  • 200g mliječne čokolade

  • 360ml hladne mliječne slatke pavlake (2. dio)

Priprema:

  1. U manjoj šerpi se zagrijava 200ml pavlake zajedno sa nes kafom.

  2. U vruću pavlaku se dodaju obje čokolade – bijela i mliječna – i miješaju dok se ne otope u potpunosti.

  3. Smjesa se zatim prekriva i ostavlja u frižider na najmanje 3 sata, da se dobro ohladi.

  4. Nakon hlađenja, dodaje se preostalih 360ml hladne pavlake i sve se miksa do čvrste i glatke kreme.

  5. Krema se zatim podijeli otprilike na dva dijela, jer se koristi između slojeva.

Dekoracija torta – završni dodir elegancije

Ova krema služi za ukrašavanje gornjeg sloja i donosi blagu sirastu notu koja savršeno balansira slatkoću.

Sastojci za čiz kremu:

  • 160g krem-sira

  • 50g šećera u prahu

  • 240ml mliječne slatke pavlake

Priprema:

  1. Svi sastojci se stavljaju u posudu i mutite mikserom dok ne dobijete čvrstu kremu.

  2. Zatim se smjesa stavlja u slastičarsku kesu sa okruglim nastavkom (1A), spremnu za dekoraciju.

Slaganje torte – sloj po sloj do savršenstva

Sad kada su svi elementi spremni, prelazimo na sastavljanje ove čarobne tiramisu torte.

Koraci:

  • Priprema se obruč za torte koji se iznutra oblaže acetatnom folijom – pomaže da torta bude lijepo oblikovana i da se kasnije lakše izvadi.

  • Prvo se stavlja prva kora, koja se natapa samo sa gornje strane.

  • Na nju ide polovina čokoladne kreme.

  • Zatim dolazi druga kora, koja se natapa s obje strane, pa preko nje ide ostatak kreme.

  • Treća kora se također natapa obostrano i stavlja na vrh.

Torta se stavlja u frižider da odstoji najmanje 5–6 sati, idealno preko noći, kako bi se svi ukusi sjedinili.

Finalna obrada – vizuelna čarolija

  • Nakon što torta očvrsne, umuti se još malo šlaga (ili dodatne pavlake) kojim se premazuju stranice.

  • Odozgo se koristi čiz krema za dekoraciju.

  • Na kraju se torta obilno pospe kvalitetnim kakaom u prahu, što daje autentičan izgled i aromu klasičnog tiramisua.

Ova tiramisu torta je sve što možeš poželjeti od jednog deserta – mekana iznutra, bogata kremom, blago alkoholna i punog ukusa kafe. Idealna je za proslave, rođendane, ili kad želiš da impresioniraš goste bez previše komplikacija. Svaki zalogaj donosi novu dimenziju uživanja, spoj kremastoće, čokoladne punoće i mirisa kafe.

Ako voliš klasični tiramisu, ova torta će ti biti još draža. Prava kremasta fantazija u kojoj uživa i duša, ne samo nepce!