Ova torta je pravo malo umjetničko djelo. Spoj laganih biskvita s lješnjacima, bogate žute kreme, prozračne bijele kreme i hrskavih slojeva od lješnjaka čine je savršenim izborom za svečane prilike. Nije ni preteška, ni preslatka – taman kako treba da zadovolji i najzahtjevnija nepca.
Savršena je kad se pripremi dan ranije, jer tada svi slojevi “sjednu” i dobiju onu idealnu teksturu i okus.
Sastojci za biskvite (3 kore):
-
9 bjelanjaka (3 po kori)
-
9 kašika šećera (3 po kori)
-
9 kašika grubo mljevenih prepečenih lješnjaka (3 po kori)
-
3 kašike glatkog brašna (1 po kori)
Žuta krema:
-
9 žumanjaka
-
8 kašika gustina
-
10 kašika šećera
-
750 ml mlijeka
-
80 g maslaca ili margarina (sobne temperature)
-
100 g bijele čokolade
-
200 ml vrhnja za šlag
Bijela krema:
-
300 ml vrhnja za šlag
-
50 g sirnog namaza (ABC, Philadelphia i sl.)
-
2 kašike šećera u prahu
Hrskavi slojevi od lješnjaka:
-
100 g grubo mljevenih prepečenih lješnjaka
Za omazivanje i dekoraciju:
-
400 ml vrhnja za šlag
Priprema biskvita:
Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg, postepeno dodavati šećer dok se ne dobije sjajna i čvrsta masa. Umiješati lagano brašno i mljevene lješnjake. Ispeći tri takve kore – najbolje je svaku peći posebno da se ravnomjerno ispeku.
Peći na 180°C oko 15 minuta, u plehu promjera 24 cm, obloženom papirom za pečenje. Kore treba da ostanu svijetle.
Priprema žute kreme:
U malo mlijeka razmutiti žumanjke, gustin i šećer. Ostatak mlijeka zagrijati, pa u njega ukuhati smjesu i kuhati dok se ne zgusne. U toplu kremu dodati bijelu čokoladu i miješati dok se ne otopi.
Kada se ohladi, dodati umućeni maslac sobne temperature i posebno umućeno vrhnje za šlag. Sve dobro sjediniti i ostaviti da se hladi dok ne dođe vrijeme za slaganje.
Priprema bijele kreme:
Vrhnje za šlag umutiti s šećerom u prahu, pa dodati sirni namaz i sve sjediniti u glatku, laganu kremu.
Slaganje torte:
Redati:
-
Biskvit
-
Pola žute kreme
-
Sloj od lješnjaka (posuti 1/3 lješnjaka)
-
Pola bijele kreme
-
Biskvit
-
Ostatak žute kreme
-
Sloj od lješnjaka
-
Ostatak bijele kreme
-
Treći biskvit
-
Premazati cijelu tortu umućenim vrhnjem za šlag i ukrasiti po želji
Tortu ostaviti u frižideru nekoliko sati, idealno preko noći, kako bi se svi slojevi lijepo sjedinili.
Bonus recept: Kremasta torta s malinama i vanilijom
Lagana, voćna i osvježavajuća – savršen kontrast uz bogatu Bijeli Egipat tortu.
Sastojci:
-
1 biskvit od 4 jaja (klasično: 4 jaja, 4 kašike šećera, 4 kašike brašna)
-
500 g malina (svježih ili zamrznutih)
-
2 pudinga od vanilije
-
800 ml mlijeka
-
6 kašika šećera
-
250 g maslaca
-
200 ml vrhnja za šlag
Priprema:
Skuhati puding sa šećerom u mlijeku, ohladiti pa umiješati maslac. Na ohlađeni biskvit staviti pola kreme, rasporediti maline, pa preko njih ostatak kreme. Umutiti šlag i premazati tortu odozgo. Možeš dodati i malo želatina ako koristiš zamrznute maline.