Torta Bijeli Egipat – Preukusna svečana poslastica kojoj niko ne odoli

Ova torta je pravo malo umjetničko djelo. Spoj laganih biskvita s lješnjacima, bogate žute kreme, prozračne bijele kreme i hrskavih slojeva od lješnjaka čine je savršenim izborom za svečane prilike. Nije ni preteška, ni preslatka – taman kako treba da zadovolji i najzahtjevnija nepca.

Savršena je kad se pripremi dan ranije, jer tada svi slojevi “sjednu” i dobiju onu idealnu teksturu i okus.

Sastojci za biskvite (3 kore):

  • 9 bjelanjaka (3 po kori)

  • 9 kašika šećera (3 po kori)

  • 9 kašika grubo mljevenih prepečenih lješnjaka (3 po kori)

  • 3 kašike glatkog brašna (1 po kori)

Žuta krema:

  • 9 žumanjaka

  • 8 kašika gustina

  • 10 kašika šećera

  • 750 ml mlijeka

  • 80 g maslaca ili margarina (sobne temperature)

  • 100 g bijele čokolade

  • 200 ml vrhnja za šlag

Bijela krema:

  • 300 ml vrhnja za šlag

  • 50 g sirnog namaza (ABC, Philadelphia i sl.)

  • 2 kašike šećera u prahu

Hrskavi slojevi od lješnjaka:

  • 100 g grubo mljevenih prepečenih lješnjaka

Za omazivanje i dekoraciju:

  • 400 ml vrhnja za šlag

Priprema biskvita:

Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg, postepeno dodavati šećer dok se ne dobije sjajna i čvrsta masa. Umiješati lagano brašno i mljevene lješnjake. Ispeći tri takve kore – najbolje je svaku peći posebno da se ravnomjerno ispeku.

Peći na 180°C oko 15 minuta, u plehu promjera 24 cm, obloženom papirom za pečenje. Kore treba da ostanu svijetle.

Priprema žute kreme:

U malo mlijeka razmutiti žumanjke, gustin i šećer. Ostatak mlijeka zagrijati, pa u njega ukuhati smjesu i kuhati dok se ne zgusne. U toplu kremu dodati bijelu čokoladu i miješati dok se ne otopi.

Kada se ohladi, dodati umućeni maslac sobne temperature i posebno umućeno vrhnje za šlag. Sve dobro sjediniti i ostaviti da se hladi dok ne dođe vrijeme za slaganje.

Priprema bijele kreme:

Vrhnje za šlag umutiti s šećerom u prahu, pa dodati sirni namaz i sve sjediniti u glatku, laganu kremu.

Slaganje torte:

Redati:

  1. Biskvit

  2. Pola žute kreme

  3. Sloj od lješnjaka (posuti 1/3 lješnjaka)

  4. Pola bijele kreme

  5. Biskvit

  6. Ostatak žute kreme

  7. Sloj od lješnjaka

  8. Ostatak bijele kreme

  9. Treći biskvit

  10. Premazati cijelu tortu umućenim vrhnjem za šlag i ukrasiti po želji

Tortu ostaviti u frižideru nekoliko sati, idealno preko noći, kako bi se svi slojevi lijepo sjedinili.

Bonus recept: Kremasta torta s malinama i vanilijom

Lagana, voćna i osvježavajuća – savršen kontrast uz bogatu Bijeli Egipat tortu.

Sastojci:

  • 1 biskvit od 4 jaja (klasično: 4 jaja, 4 kašike šećera, 4 kašike brašna)

  • 500 g malina (svježih ili zamrznutih)

  • 2 pudinga od vanilije

  • 800 ml mlijeka

  • 6 kašika šećera

  • 250 g maslaca

  • 200 ml vrhnja za šlag

Priprema:

Skuhati puding sa šećerom u mlijeku, ohladiti pa umiješati maslac. Na ohlađeni biskvit staviti pola kreme, rasporediti maline, pa preko njih ostatak kreme. Umutiti šlag i premazati tortu odozgo. Možeš dodati i malo želatina ako koristiš zamrznute maline.