Evo recepta za tortu s rolama, filom i bananama! Ovaj recept je bogat i ukusan, savršen za posebne prilike.
Sastojci:
Za biskvite (2 komada):
- 4 jaja
- 50 g brašna
- 60 g šećera
- 6 žumanaca
- 100 g šećera
- 1 litar mleka
- 50 g gustina
- 60 g brašna
- 3 vanilin šećera
- 250 g putera
- 10 većih banana
- Dekoracija po želji
Fil:
- 6 žumanaca
- 100 g šećera
- Malo mleka
- Malo gustina
- Malo brašna
- 3 vanilin šećera
- 1 litar mleka
- 250 g putera
Priprema:
Priprema biskvita:
- Umutite belanca sa 60 g šećera u čvrst sneg.
- U posebnoj posudi, umutite žumanca sa 50 g brašna.
- Pažljivo sjedinite belanca i žumanca.
- Izručite smesu na pek papir i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 10 minuta, dok ne postane zlatno smeđa.
- Ovaj postupak ponovite kako biste dobili dva biskvita.
Priprema fila:
- Umutite žumanca sa 100 g šećera, malo mleka, gustina, brašna i vanilin šećerom.
- Dodajte sve ove sastojke u 1 litar ključalog mleka i kuvajte dok se smesa ne zgusne.
- Kada se fil ohladi, dodajte 250 g omekšalog putera i dobro sjedinite.
Priprema rolata:
- Rolat od biskvita: Kada su biskviti pečeni, savijajte ih u rolate koristeći mokru krpu kako bi ostali mekani.
- Kada se rolati ohlade, skinite pek papir i premažite svaki rolat sa džemom po izboru.
- Ponovno srolajte rolat i isecite na jednake delove.
Sastavljanje torte:
- U kalup prvo stavite jedan sloj premazanih rolata.
- Preko toga rasporedite fil od jaja i šećera.
- Zatim stavite cele, oljuštene banane.
- Preko banana stavite još jedan sloj fila.
- Ostavite tortu da se stegne preko noći u frižideru.
Dekoracija:
- Sutradan, ukrasite tortu po želji, koristeći šlag, voće, čokoladu ili bilo koji drugi sastojak koji volite.
Uživanje:
- Ova torta je bogata i kremasta, a s bananama i džemom u rolati, savršen je desert za sve svečane prilike!