Torta sa orasima i čokoladom je desert koji spaja bogatstvo ukusa i tekstura, savršen za sve ljubitelje klasičnih, ali i luksuznih kolača. Kombinacija hrskavih oraha, bogate čokolade i mekanog biskvita stvara savršen balans koji će oduševiti i najizbirljivije sladokusce. Bilo da se priprema za rođendan, prazničnu priliku ili samo za uživanje u porodičnom okruženju, ova torta je pravi izbor za sve koji žele da uživaju u jednostavnom, ali efektnom desertu.
Sastojci za biskvit:
-
6 jaja
-
200 g šećera
-
200 g brašna
-
100 g neslanih mlevenih oraha
-
1 kašičica praška za pecivo
-
100 ml mleka
-
100 g maslaca (rastopljenog)
Sastojci za kremu:
-
200 g crne čokolade
-
200 ml pavlake za šlag
-
2 kašičice šećera u prahu
-
100 g neslanih mlevenih oraha
Sastojci za dekoraciju:
-
50 g bele čokolade
-
50 g mlevenih oraha
Priprema biskvita:
1. Pripremite biskvit:
-
Umutite jaja sa šećerom dok ne postanu penasta i svetla smesa.
-
Dodajte rastopljeni maslac i dobro promešajte.
-
Pomešajte brašno, prašak za pecivo i mlevene orahe, pa sve zajedno dodajte u smesu sa jajima.
-
Polako dodajte mleko i sve dobro sjedinite.
-
Izlijte smesu u prethodno podmazan i brašnom posut kalup (preporučuje se kalup promjera 24 cm).
-
Pecite biskvit u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta, ili dok ne postane zlatno smeđi. Ostavite da se ohladi.
2. Pripremite kremu:
-
Otopite crnu čokoladu u paru ili u mikrotalasnoj pećnici, pazeći da ne zagori.
-
U maloj šerpi zagrejte pavlaku za šlag i šećer u prahu, pa je dodajte otopljenoj čokoladi. Dobro promešajte dok ne dobijete glatku smesu.
-
Ostavite kremu da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim je stavite u frižider da se stvrdne, oko 30 minuta.
-
Kada se krema ohladi, dodajte mlevene orahe i sve dobro sjedinite.
3. Sastavljanje torte:
-
Kada se biskvit ohladi, pažljivo ga iseckajte na dva ili tri sloja, u zavisnosti od debljine koju želite.
-
Svaki sloj biskvita premažite bogatom kremom i složite jedan na drugi.
-
Kada završite sa slaganjem, preostalu kremu nanesite na gornji sloj torte i ravnomerno je rasporedite.
4. Dekoracija:
-
Otopite belu čokoladu u paru ili mikrotalasnoj pećnici i prelijejte je preko torte.
-
Na kraju, pospite mlevenim orasima za ukras i dodatnu hrskavost.
Bonus recept: Torta sa orasima i čokoladnim ganacheom
Ako želite da torta bude još bogatija i luksuznija, možete umesto kreme koristiti čokoladni ganache. Za ganache, jednostavno zagrejte 200 ml pavlake za šlag i prelijte je preko 200 g crne čokolade. Ostavite da se ohladi i stvrdne, a zatim je premažite preko biskvita. Ovaj preliv će dati još intenzivniji čokoladni ukus i glatku teksturu.
Saveti za serviranje:
-
Ova torta je još lepša kada je ohladjena, pa je najbolje da je pripremite dan pre nego što je servirate.
-
Poslužite je uz šoljicu kafe ili omiljeni napitak, a torta će zasigurno biti pravi hit za svaki stoni događaj.
Torta sa orasima i čokoladom je pravi klasik koji nikada ne izlazi iz mode. Bogatstvo ukusa i tekstura čini ovu tortu savršenim desertom za ljubitelje jednostavnih, ali neodoljivih kolača. Isprobajte ovaj recept i uživajte u savršenom spoju okusa koji će oduševiti sve vaše goste!