Torta sa orasima i čokoladom – Savršen spoj okusa za ljubitelje klasičnih deserata

Torta sa orasima i čokoladom je desert koji spaja bogatstvo ukusa i tekstura, savršen za sve ljubitelje klasičnih, ali i luksuznih kolača. Kombinacija hrskavih oraha, bogate čokolade i mekanog biskvita stvara savršen balans koji će oduševiti i najizbirljivije sladokusce. Bilo da se priprema za rođendan, prazničnu priliku ili samo za uživanje u porodičnom okruženju, ova torta je pravi izbor za sve koji žele da uživaju u jednostavnom, ali efektnom desertu.

Sastojci za biskvit:

  • 6 jaja

  • 200 g šećera

  • 200 g brašna

  • 100 g neslanih mlevenih oraha

  • 1 kašičica praška za pecivo

  • 100 ml mleka

  • 100 g maslaca (rastopljenog)

Sastojci za kremu:

  • 200 g crne čokolade

  • 200 ml pavlake za šlag

  • 2 kašičice šećera u prahu

  • 100 g neslanih mlevenih oraha

Sastojci za dekoraciju:

  • 50 g bele čokolade

  • 50 g mlevenih oraha

Priprema biskvita:

1. Pripremite biskvit:

  • Umutite jaja sa šećerom dok ne postanu penasta i svetla smesa.

  • Dodajte rastopljeni maslac i dobro promešajte.

  • Pomešajte brašno, prašak za pecivo i mlevene orahe, pa sve zajedno dodajte u smesu sa jajima.

  • Polako dodajte mleko i sve dobro sjedinite.

  • Izlijte smesu u prethodno podmazan i brašnom posut kalup (preporučuje se kalup promjera 24 cm).

  • Pecite biskvit u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta, ili dok ne postane zlatno smeđi. Ostavite da se ohladi.

2. Pripremite kremu:

  • Otopite crnu čokoladu u paru ili u mikrotalasnoj pećnici, pazeći da ne zagori.

  • U maloj šerpi zagrejte pavlaku za šlag i šećer u prahu, pa je dodajte otopljenoj čokoladi. Dobro promešajte dok ne dobijete glatku smesu.

  • Ostavite kremu da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim je stavite u frižider da se stvrdne, oko 30 minuta.

  • Kada se krema ohladi, dodajte mlevene orahe i sve dobro sjedinite.

3. Sastavljanje torte:

  • Kada se biskvit ohladi, pažljivo ga iseckajte na dva ili tri sloja, u zavisnosti od debljine koju želite.

  • Svaki sloj biskvita premažite bogatom kremom i složite jedan na drugi.

  • Kada završite sa slaganjem, preostalu kremu nanesite na gornji sloj torte i ravnomerno je rasporedite.

4. Dekoracija:

  • Otopite belu čokoladu u paru ili mikrotalasnoj pećnici i prelijejte je preko torte.

  • Na kraju, pospite mlevenim orasima za ukras i dodatnu hrskavost.

Bonus recept: Torta sa orasima i čokoladnim ganacheom

Ako želite da torta bude još bogatija i luksuznija, možete umesto kreme koristiti čokoladni ganache. Za ganache, jednostavno zagrejte 200 ml pavlake za šlag i prelijte je preko 200 g crne čokolade. Ostavite da se ohladi i stvrdne, a zatim je premažite preko biskvita. Ovaj preliv će dati još intenzivniji čokoladni ukus i glatku teksturu.

Saveti za serviranje:

  • Ova torta je još lepša kada je ohladjena, pa je najbolje da je pripremite dan pre nego što je servirate.

  • Poslužite je uz šoljicu kafe ili omiljeni napitak, a torta će zasigurno biti pravi hit za svaki stoni događaj.

Torta sa orasima i čokoladom je pravi klasik koji nikada ne izlazi iz mode. Bogatstvo ukusa i tekstura čini ovu tortu savršenim desertom za ljubitelje jednostavnih, ali neodoljivih kolača. Isprobajte ovaj recept i uživajte u savršenom spoju okusa koji će oduševiti sve vaše goste!