Torta Twix – Slatki užitak čokolade i karamele koji će vas očarati

Sastojci:

  • 250g mlevenih keksa (najbolje Petit Beurre)

  • 150g otopljenog maslaca

  • 400g mlečne čokolade

  • 200g karamel kreme (ili karamelizovanog kondenzovanog mleka)

  • 200ml slatke pavlake

  • 100g crne čokolade

  • 1 kašičica vanilin šećera

Priprema:

  1. Priprema kore: U velikoj posudi pomešajte mlevene kekse sa otopljenim maslacem. Dobro sjedinite sve sastojke dok ne dobijete smesu koja podseća na mokri pesak. Ovu smesu utisnite u dno pleha sa papirom za pečenje i stavite u frižider da se stegne, oko 30 minuta.

  2. Priprema karamel fila: U drugoj posudi zagrejte karamel kremu (ili karamelizovano kondenzovano mleko) sa slatkom pavlakom na laganoj vatri. Povremeno mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Ovaj fil prelijte preko stegnute kore i vratite u frižider na još 30 minuta.

  3. Priprema čokoladnog fila: Otopite mlečnu čokoladu na pari i pomešajte sa 1 kašičicom vanilin šećera. Smesu prelijte preko karamel fila. Zatim, otopite crnu čokoladu i polako prelijte po vrhu torte, stvarajući elegantnu dekoraciju.

  4. Ostavljanje u frižideru: Ostavite tortu u frižideru najmanje 2-3 sata da se stegne i svi slojevi se povežu.

  5. Služite: Kada je torta potpuno stegnuta, izvadite je iz frižidera, narežite na parčiće i uživajte u savršenom spoju čokolade i karamele.

BONUS RECEPT:

Churros – Slatki španjolski specijalitet

Sastojci:

  • 1 šolja vode

  • 2 kašičice šećera

  • 1 kašičica vanilin šećera

  • 1 šolja brašna

  • 2 jaja

  • prstohvat soli

  • prženo ulje za prženje

  • cimet i šećer za posipanje

Priprema:

  1. U šerpi zagrejte vodu sa šećerom, vanilin šećerom i soli. Kada voda počne da ključa, dodajte brašno i brzo mešajte dok se smesa ne zgusne.

  2. Ostavite smesu da se ohladi, a zatim dodajte jaja i dobro umutite.

  3. Prebacite smesu u špric sa zvezdastim nastavkom i ispržite churrose u vrućem ulju dok ne postanu zlatno smeđi.

  4. Pospite ih sa šećerom i cimetom i poslužite dok su još topli.