Sastojci:
-
250g mlevenih keksa (najbolje Petit Beurre)
-
150g otopljenog maslaca
-
400g mlečne čokolade
-
200g karamel kreme (ili karamelizovanog kondenzovanog mleka)
-
200ml slatke pavlake
-
100g crne čokolade
-
1 kašičica vanilin šećera
Priprema:
-
Priprema kore: U velikoj posudi pomešajte mlevene kekse sa otopljenim maslacem. Dobro sjedinite sve sastojke dok ne dobijete smesu koja podseća na mokri pesak. Ovu smesu utisnite u dno pleha sa papirom za pečenje i stavite u frižider da se stegne, oko 30 minuta.
-
Priprema karamel fila: U drugoj posudi zagrejte karamel kremu (ili karamelizovano kondenzovano mleko) sa slatkom pavlakom na laganoj vatri. Povremeno mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Ovaj fil prelijte preko stegnute kore i vratite u frižider na još 30 minuta.
-
Priprema čokoladnog fila: Otopite mlečnu čokoladu na pari i pomešajte sa 1 kašičicom vanilin šećera. Smesu prelijte preko karamel fila. Zatim, otopite crnu čokoladu i polako prelijte po vrhu torte, stvarajući elegantnu dekoraciju.
-
Ostavljanje u frižideru: Ostavite tortu u frižideru najmanje 2-3 sata da se stegne i svi slojevi se povežu.
-
Služite: Kada je torta potpuno stegnuta, izvadite je iz frižidera, narežite na parčiće i uživajte u savršenom spoju čokolade i karamele.
BONUS RECEPT:
Churros – Slatki španjolski specijalitet
Sastojci:
-
1 šolja vode
-
2 kašičice šećera
-
1 kašičica vanilin šećera
-
1 šolja brašna
-
2 jaja
-
prstohvat soli
-
prženo ulje za prženje
-
cimet i šećer za posipanje
Priprema:
-
U šerpi zagrejte vodu sa šećerom, vanilin šećerom i soli. Kada voda počne da ključa, dodajte brašno i brzo mešajte dok se smesa ne zgusne.
-
Ostavite smesu da se ohladi, a zatim dodajte jaja i dobro umutite.
-
Prebacite smesu u špric sa zvezdastim nastavkom i ispržite churrose u vrućem ulju dok ne postanu zlatno smeđi.
-
Pospite ih sa šećerom i cimetom i poslužite dok su još topli.