Ako nisi još probao/la Tri leće, vjeruj – propuštaš jedan od najnježnijih kolača ikada. Ova torta, iako izgleda jednostavno, krije pravi vatromet okusa. Sočni biskvit, mliječna mješavina koja ga natopi do savršenstva, i karamel preliv na vrhu čine je apsolutnim hitom na svakom stolu.
I najbolje od svega – nije ni komplikovan ni skup, samo traži malo vremena i ljubavi.
Sastojci:
Za biskvit:
-
5 jaja
-
5 kašika šećera
-
5 kašika brašna
-
1 vanilin šećer
-
prstohvat soli
Za tri vrste mlijeka:
-
250 ml kondenzovanog mlijeka (ili zamjena: 150 ml mlijeka + 100 ml zaslađenog vrhnja)
-
250 ml slatke pavlake
-
250 ml punomasnog mlijeka
Za karamel preliv:
-
5 kašika šećera
-
150 ml slatke pavlake
-
30 g maslaca
Priprema:
Za početak zagrij rernu na 180°C. Umuti bjelanca sa prstohvatom soli dok ne dobiješ čvrsti snijeg. Dodaj postepeno šećer i vanilin šećer, mutite dok masa ne postane sjajna i gusta. Zatim dodaj jedno po jedno žumance, stalno muteći. Na kraju, kašikom ili spatulom lagano umiješaj prosijano brašno, pazeći da smjesa ostane vazdušasta.
Sipaj u podmazan i pobrašnjen pleh srednje veličine i peci oko 25–30 minuta, dok ne porumeni i čačkalica izađe suha. Ohladi biskvit, pa ga izbockaj čačkalicom ili viljuškom po cijeloj površini.
Pomiješaj tri vrste mlijeka – kondenzovano, punomasno i slatku pavlaku – i ravnomjerno prelij preko biskvita. Nemoj se brinuti ako ti se čini da je previše, biskvit će sve upiti nakon nekoliko sati. Najbolje je da kolač prenoći u frižideru.
Za karamel preliv stavi šećer u manju šerpicu i polako ga topi na srednje jakoj vatri dok ne dobije lijepu zlatno-braon boju. Pažljivo dodaj maslac i slatku pavlaku (pazi, može prskati!) i miješaj dok ne dobiješ glatku karamel masu. Malo prohladi i prelij preko ohlađenog kolača.
Tri leće se servira hladan, najbolje u kvadratima ili pravougaonicima. Ukoliko želiš, možeš dodati malo prženih badema, šlag ili čak kuglu sladoleda uz komad – ali i sam je savršen.
Savjet više: Ako nemaš kondenzovano mlijeko, možeš skuhati 500 ml mlijeka sa 100 g šećera dok se ne reducira za trećinu – to ti je domaća verzija.
Bonus recept: Sutlijaš iz rerne – Mlijeko, riža i malo čarolije
Za dane kad ti se traži nešto jednostavno, domaće, a opet posebno.
Sastojci:
-
1 l mlijeka
-
100 g riže
-
100 g šećera
-
1 vanilin šećer
-
prstohvat soli
-
malo cimeta ili rendane kore limuna po želji
Skuhaj rižu u malo vode dok ne omekša. Dodaj mlijeko, šećer, vanilu i prstohvat soli. Kad provri, prelij sve u vatrostalnu posudu i stavi da se peče u rerni na 180°C oko 45 minuta. Povremeno promiješaj, a kad se na vrhu uhvati zlatna korica – gotov je.
Posluži topao ili hladan, s malo cimeta posuto po vrhu. Pravi comfort dessert!