Tri leće – Mekani karamel kolač koji se topi u ustima

Ako nisi još probao/la Tri leće, vjeruj – propuštaš jedan od najnježnijih kolača ikada. Ova torta, iako izgleda jednostavno, krije pravi vatromet okusa. Sočni biskvit, mliječna mješavina koja ga natopi do savršenstva, i karamel preliv na vrhu čine je apsolutnim hitom na svakom stolu.

I najbolje od svega – nije ni komplikovan ni skup, samo traži malo vremena i ljubavi.

Sastojci:

Za biskvit:

  • 5 jaja

  • 5 kašika šećera

  • 5 kašika brašna

  • 1 vanilin šećer

  • prstohvat soli

Za tri vrste mlijeka:

  • 250 ml kondenzovanog mlijeka (ili zamjena: 150 ml mlijeka + 100 ml zaslađenog vrhnja)

  • 250 ml slatke pavlake

  • 250 ml punomasnog mlijeka

Za karamel preliv:

  • 5 kašika šećera

  • 150 ml slatke pavlake

  • 30 g maslaca

Priprema:

Za početak zagrij rernu na 180°C. Umuti bjelanca sa prstohvatom soli dok ne dobiješ čvrsti snijeg. Dodaj postepeno šećer i vanilin šećer, mutite dok masa ne postane sjajna i gusta. Zatim dodaj jedno po jedno žumance, stalno muteći. Na kraju, kašikom ili spatulom lagano umiješaj prosijano brašno, pazeći da smjesa ostane vazdušasta.

Sipaj u podmazan i pobrašnjen pleh srednje veličine i peci oko 25–30 minuta, dok ne porumeni i čačkalica izađe suha. Ohladi biskvit, pa ga izbockaj čačkalicom ili viljuškom po cijeloj površini.

Pomiješaj tri vrste mlijeka – kondenzovano, punomasno i slatku pavlaku – i ravnomjerno prelij preko biskvita. Nemoj se brinuti ako ti se čini da je previše, biskvit će sve upiti nakon nekoliko sati. Najbolje je da kolač prenoći u frižideru.

Za karamel preliv stavi šećer u manju šerpicu i polako ga topi na srednje jakoj vatri dok ne dobije lijepu zlatno-braon boju. Pažljivo dodaj maslac i slatku pavlaku (pazi, može prskati!) i miješaj dok ne dobiješ glatku karamel masu. Malo prohladi i prelij preko ohlađenog kolača.

Tri leće se servira hladan, najbolje u kvadratima ili pravougaonicima. Ukoliko želiš, možeš dodati malo prženih badema, šlag ili čak kuglu sladoleda uz komad – ali i sam je savršen.

Savjet više: Ako nemaš kondenzovano mlijeko, možeš skuhati 500 ml mlijeka sa 100 g šećera dok se ne reducira za trećinu – to ti je domaća verzija.

Bonus recept: Sutlijaš iz rerne – Mlijeko, riža i malo čarolije

Za dane kad ti se traži nešto jednostavno, domaće, a opet posebno.

Sastojci:

  • 1 l mlijeka

  • 100 g riže

  • 100 g šećera

  • 1 vanilin šećer

  • prstohvat soli

  • malo cimeta ili rendane kore limuna po želji

Skuhaj rižu u malo vode dok ne omekša. Dodaj mlijeko, šećer, vanilu i prstohvat soli. Kad provri, prelij sve u vatrostalnu posudu i stavi da se peče u rerni na 180°C oko 45 minuta. Povremeno promiješaj, a kad se na vrhu uhvati zlatna korica – gotov je.

Posluži topao ili hladan, s malo cimeta posuto po vrhu. Pravi comfort dessert!