Trik zlata vrijedan – Evo zašto pametni vrtlari i kuhari nikada ne bacaju krompirove oguljotine

Krompir je jedna od najčešće korištenih namirnica u gotovo svakom domaćinstvu. Oguliti krompir i baciti njegove oguljotine većini se čini sasvim normalnim. No, oni koji zaista znaju kako iskoristiti sve što priroda daje, znaju da su upravo te krompirove oguljotine pravi mali dragulji. Pametni vrtlari i kuhari imaju svoje razloge zbog kojih ih nikada ne bacaju – i vi biste trebali saznati zašto.

Prvo i osnovno, krompirove oguljotine su prepune hranjivih tvari koje mogu obogatiti tlo u vašem vrtu. One su prirodni izvor kalijuma, fosfora, i vitamina B-kompleksa, a dodavanjem oguljotina u kompost ili direktno u zemlju, možete poboljšati kvalitetu zemljišta i potaknuti rast biljaka.

Ne samo to, krompirove oguljotine mogu djelovati kao prirodni pesticid. Neke studije i vrtni entuzijasti tvrde da složeni sastojci u oguljotinama odbijaju određene štetočine poput puževa i crva, čime štite vaše biljke bez upotrebe štetnih hemikalija.

U kuhinji, oguljotine krompira nisu samo otpad. Mogu se iskoristiti za pravljenje hranjivih bujona, koji dodaju dubinu ukusa supama i varivima. Samo prokuhajte oguljotine u vodi 20-ak minuta, procijedite i dobit ćete prirodni temelj koji je bogat hranjivim materijama.

Također, pržene krompirove oguljotine mogu postati ukusan i zdrav zalogaj – samo ih dobro operite, posušite, začinite po želji i ispecite u rerni. Ovo je odlična alternativa grickalicama pune soli i nezdravih dodataka.

Sastojci za domaće đubrivo od krompirovih oguljotina:

  • Krompirove oguljotine

  • Malo komposta ili stare zemlje

  • Voda

  • Malo pepela od drveta

Sve se zajedno izmiješa i ostavi da se prirodno razgradi nekoliko sedmica, a zatim koristi kao đubrivo za cvijeće ili povrće.

Pored svega navedenog, krompirove oguljotine se mogu koristiti i u domaćim kozmetičkim tretmanima. Sadrže antioksidanse i vitamin C, pa ih možete iskoristiti za izradu pilinga za lice ili maski za kožu, što će pomoći u uklanjanju mrtvih ćelija i osvježiti ten.

Važno je samo da oguljotine budu od zdravog, neoštećenog krompira i da ne sadrže ostatke zemlje ili otrovnih sredstava. Najbolje je koristiti organski krompir ili pažljivo prati obični prije upotrebe.

Iako mnogi misle da su oguljotine otpad, pametni vrtlari i kuhari gledaju na njih kao na vrijednu sirovinu – male, ali moćne saveznike u svakodnevnom životu.

BONUS SAVJET:
Isprobajte da oguljotine stavite u čaj od koprive ili kamilice kao prirodni dodatak za jačanje imuniteta. Čaj će dobiti blagu zemljanu notu i niz minerala koji pomažu organizmu.

Sljedeći put kad budete gulili krompir, sjetite se da ste u rukama držali više od običnog otpada – držali ste potencijal za zdraviji vrt, ukusniju hranu i prirodnu njegu tijela. Pametni ljudi to znaju, a sada znate i vi.