TRILEĆE najbrži recept – Toliko se jednostavno pravi, a može da se jede čim se spremi

Karamel Torta sa Belom Čokoladom

Ova torta je pravi raj za ljubitelje bogatih, kremastih deserata. Slojevi sočne kore koja upija aromatičnu mešavinu mleka, kondenzovanog mleka i pavlake, uz bogat karamel prelaz i belu čokoladu, stvoriće savršen užitak za vaša nepca. Brza je za pripremu i sa jednostavnim sastojcima, sigurno će postati omiljeni desert na vašim okupljanjima!

Sastojci:

Za koru:

  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 200 g brašna
  • Pola praška za pecivo

Za preliv:

  • 800 ml mleka
  • 400 ml kondenzovanog mleka
  • 400 ml slatke pavlake

Za dekoraciju:

  • 400 g karamel preliva
  • 1 štangla bele čokolade (po želji)

Priprema:

  1. Priprema kore:

    • Odvojite belanca od žumanaca. Umutite belanca mikserom dok ne postane čvrst sneg. Postepeno dodajte 6 kašika šećera i nastavite da mutite dok se ne stvori stabilna pena.
    • Dodajte jedno po jedno jaje u umućena belanca i sjedinite.
    • Prašak za pecivo i brašno pomešajte, prosejte i dodajte u smesu. Pomešajte lagano mikserom na najnižoj brzini dok se svi sastojci ne sjedine.
    • Izlijte smesu u kalup (prethodno obložen papirom za pečenje) i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20-30 minuta. Proverite čačkalicom da li je pečeno.
  2. Priprema prelive:

    • Kada se kora ohladi, pomešajte 800 ml mleka, 400 ml kondenzovanog mleka i 400 ml slatke pavlake u jednoj posudi.
  3. Sastavljanje torte:

    • Kada se kora ohladi, pažljivo je izvadite iz kalupa i okrenite je naopako na poslužavnik. Skinite papir za pečenje.
    • Iskoristite nož i izbodite celu koru sa svih strana.
    • U kalup sipajte 1/3 mešavine mleka i polako natopite kora (stranu koju ste izboli).
    • Zatim, izbodite i gornju stranu kore, prelijte ostatak mešavine mleka i ostavite da kora upije sve tečnosti.
  4. Dekoracija:

    • Prelijte 400 g karamel preliva preko torte i dobro rasporedite po celoj površini.
    • Po želji, topite belu čokoladu i ukrasite njome tortu.
  5. Ostavite tortu da se ohladi i dobro se stisne pre nego što je isečete i poslužite.

Saveti:

  • Za bogatiji ukus, možete dodati malo vanilin šećera u smesu za koru.
  • Tortu možete ukrasiti i sa mrvicama bele čokolade ili seckanim orasima za dodatnu hrskavost.

Ova torta je idealna za svaku priliku, a sigurno će biti hit među vašim gostima. Uživajte u svakom zalogaju!