Proklijavanje krompira može biti česta pojava, ali postoji način da to spriječite. Često greške koje pravimo dovode do ubrzavanja ovog procesa, ali od sada ćete znati kako da se nosite s tim.
Kada krompir proklija, skrob se pretvara u šećer, čime se priprema za novi rast. Tokom zimskih dana i ranog proljeća, krompir “poželi da raste”, pa klice brzo izbijaju. Sitne greške, možda čak i neprimjetne, mogu doprinijeti ubrzanju ovog procesa i bržem propadanju krompira.
Uslovi čuvanja
Najbolje je čuvati krompir na tamnom, suhom i hladnijem mjestu, pazeći da ne bude prehladno kako se ne bi smrznuo. Nikada ga ne perite prije odlaganja; umjesto toga, samo uklonite zemlju i prljavštinu rukama. Držite krompir dalje od izvora svjetlosti. Ako krompir omekša, možete ga upotrijebiti: stavite ga u hladnu vodu na dva sata da očvrsne i poboljša ukus. Uvijek odstranite zelene dijelove.
Priča o jabukama
Jedan od najzanimljivijih trikova za usporavanje klijanja krompira uključuje jabuku. Ako stavite jednu jabuku u vreću s krompirom, to može spriječiti klijanje.
Naučnici su se pozabavili ovim pitanjem kako bi razjasnili situaciju. Trik s jabukom zaista djeluje, ali može imati kontraefekat ako se ne primijeni pravilno. Gas etilen, koji jabuke otpuštaju dok sazrevaju, može usporiti klijanje krompira. Ovo je jedini biljni hormon u gasovitom stanju koji biljke izlučuju tokom sazrijevanja, a mnoge i nakon berbe.
Etilen može uticati na brže propadanje krompira kada se drži s ovim voćem, no dokazano je da usporava klijanje samo u niskim koncentracijama. Naime, kilogram jabuka otpušta oko 1,7 ml etilena u 24 sata, što bi bilo previše za krompir. Međutim, ako jabuke držite uz krompir u otvorenoj vreći ili posudi, u kojoj se nalaze jedna ili dvije jabuke (ovisno o količini krompira), gas će se otpuštati u količinama dovoljno malim da spriječi klijanje, jer će moći izlaziti iz vreće ili kutije.