Ubod komarca – šta se događa sa vašom kožom

Iako nešto tako neoprezno i jednostavno poput češanja mjesa uboda komarca može izgledati bezopasno, zapravo može imati više posljedica nego što shvatate. Ubod komarca je rezultat kada ženka komarca probija površinu vaše kože svojim proboskisom i pronalazi kapilari blizu površine. Kada proboskis prodre u kožu, komarac ispod nje oslobađa slinu. Zapamtite da komarčeva slina sadrži određene proteine koje će vaš imunološki sistem doživjeti kao strane tvari. Stoga će vaše tijelo agresivno i odmah reagovati na mjestu uboda, što možete primijetiti kada se pojavi oticanje, upala i svrab.

Ovo se obično događa nakon jednog ili dva dana od uboda, ali osim svraba, možete imati i alergijsku reakciju ili se zaraziti infekcijom. Da biste saznali da li će vaš ubod komarca možda dovesti do nečeg drugog, razmislite o sljedećem:

  • Peckanje se javlja kada vaša koža oslobađa supstancu poznatu kao histamin. To pomaže u borbi protiv potencijalno bezopasnih tvari, poput komarčeve pljuvačke.
  • Proizvodnja histamina uzrokuje oticanje krvnih sudova oko uboda, što dovodi do stvaranja kvržice. Također iritira nerve i pokreće svrab.

Kada je to nešto više od običnog uboda komarca?

  • Umor
  • Groznica
  • Malaksalost
  • Glavobolje
  • Osip
  • Opća nelagoda
  • Upala grla

Zašto komarci ubadaju ljude?

Signal neće komarcu direktno uputiti ka vama. Međutim, to će mu olakšati da pronađe potencijalne izvore hrane. Komarac će pratiti miris ugljen-dioksida protiv vjetra kako bi identifikovao izvor. Uvijek je pažljiv dok leti.

Kada se približava, procjenjuje sve moguće izvore hrane duž puta. Ako ne otkrije daljnje tragove koji bi ga identifikovali kao čovjeka, nastavit će sa potragom dok ne uspije.

Komarac može osjetiti osobu sa udaljenosti od oko 9 metara. Međutim, tek kada je udaljen samo nekoliko centimetara od vaše kože, može biti siguran da ste ljudsko biće i ugristi vas.

Metode prevencije uboda komaraca

Prirodni repelent poput ulja eukaliptusa također može djelovati. Prodaje se pod nazivom citriodiol, ali se ne preporučuje za djecu mlađu od tri godine.

Još jedno dobro prirodno rješenje za borbu protiv dosadnih komaraca je kombinacija sastojaka. Ako dodate 5% DEET (N-Dietil-meta-toluamid) vanilinom ili ulju citronele, produžit ćete trajanje svog repelenta. Osim toga, bolje je za vašu kožu.