Ukusan i brz savršen ručak – Ćufte u kremastom umaku

Sastojci:

Za ćufte:

  • 500g mlevenog mesa (mešavina svinjetine i govedine)

  • 1 jaje

  • 1 glavica crnog luka, sitno iseckana

  • 2 čena belog luka, sitno iseckana

  • 100g hleba, natopljenog u mleku

  • 1 kašičica soli

  • 1/2 kašičice bibera

  • 1/2 kašičice sušenog origana

  • 2 kašičice peršuna, sitno iseckanog

  • 1 kašičica maslinovog ulja (za prženje)

Za kremasti umak:

  • 200ml pavlake za kuvanje

  • 100ml mleka

  • 1 kašičica senfa

  • 1 kašičica brašna

  • 1 kašičica maslaca

  • So i biber po ukusu

  • 1 kašičica peršuna (po želji)

Priprema:

  1. Priprema ćufti: U velikoj činiji, pomešajte mleveno meso, jaje, iseckan crni i beli luk, natopljeni hleb, začine i peršun. Dobro izmešajte sve sastojke dok se ne sjedine, a zatim oblikujte ćufte željene veličine. Pržite ih u tavi sa malo maslinovog ulja na srednje jakoj vatri dok ne dobiju lepu zlatno-smeđu boju sa svih strana. Kada su gotove, izvadite ih iz tave i stavite na papirni ubrus da upije višak ulja.

  2. Priprema kremastog umaka: U istoj tavi, otopite maslac, a zatim dodajte brašno i propržite ga nekoliko minuta da se ne stvori grudvice. Postepeno dodajte mleko i pavlaku za kuvanje, mešajući dok se smesa ne zgusne i postane kremasta. Dodajte senf, so, biber i peršun po želji.

  3. Kombinacija ćufti i umaka: Vratite ćufte u tavu sa kremastim umakom i ostavite da se sve zajedno krčka na laganoj vatri još 10 minuta kako bi se svi ukusi sjedinili.

  4. Serviranje: Poslužite ćufte u kremastom umaku uz prilog po vašoj želji – rižu, pire krompir ili svežu salatu. Uživajte u jednostavnom, ali izuzetno ukusnom ručku!

BONUS RECEPT:

Kremasti pileći fileti u sosu od limuna i peršuna

Sastojci:

  • 500g pilećih fileta

  • 200ml pavlake za kuvanje

  • 1 limun (sok i kora)

  • 2 kašičice peršuna

  • So i biber po ukusu

  • 1 kašičica maslaca

Priprema:

  1. Ispržite pileće filete u tavi sa malo maslaca dok ne postanu zlatno smeđi sa obe strane.

  2. Dodajte pavlaku, sok od limuna, koru limuna i peršun. Kuvajte još 5-7 minuta dok sos ne postane kremast.

  3. Poslužite sa prilogom po izboru.