Sastojci:
Za ćufte:
-
500g mlevenog mesa (mešavina svinjetine i govedine)
-
1 jaje
-
1 glavica crnog luka, sitno iseckana
-
2 čena belog luka, sitno iseckana
-
100g hleba, natopljenog u mleku
-
1 kašičica soli
-
1/2 kašičice bibera
-
1/2 kašičice sušenog origana
-
2 kašičice peršuna, sitno iseckanog
-
1 kašičica maslinovog ulja (za prženje)
Za kremasti umak:
-
200ml pavlake za kuvanje
-
100ml mleka
-
1 kašičica senfa
-
1 kašičica brašna
-
1 kašičica maslaca
-
So i biber po ukusu
-
1 kašičica peršuna (po želji)
Priprema:
-
Priprema ćufti: U velikoj činiji, pomešajte mleveno meso, jaje, iseckan crni i beli luk, natopljeni hleb, začine i peršun. Dobro izmešajte sve sastojke dok se ne sjedine, a zatim oblikujte ćufte željene veličine. Pržite ih u tavi sa malo maslinovog ulja na srednje jakoj vatri dok ne dobiju lepu zlatno-smeđu boju sa svih strana. Kada su gotove, izvadite ih iz tave i stavite na papirni ubrus da upije višak ulja.
-
Priprema kremastog umaka: U istoj tavi, otopite maslac, a zatim dodajte brašno i propržite ga nekoliko minuta da se ne stvori grudvice. Postepeno dodajte mleko i pavlaku za kuvanje, mešajući dok se smesa ne zgusne i postane kremasta. Dodajte senf, so, biber i peršun po želji.
-
Kombinacija ćufti i umaka: Vratite ćufte u tavu sa kremastim umakom i ostavite da se sve zajedno krčka na laganoj vatri još 10 minuta kako bi se svi ukusi sjedinili.
-
Serviranje: Poslužite ćufte u kremastom umaku uz prilog po vašoj želji – rižu, pire krompir ili svežu salatu. Uživajte u jednostavnom, ali izuzetno ukusnom ručku!
BONUS RECEPT:
Kremasti pileći fileti u sosu od limuna i peršuna
Sastojci:
-
500g pilećih fileta
-
200ml pavlake za kuvanje
-
1 limun (sok i kora)
-
2 kašičice peršuna
-
So i biber po ukusu
-
1 kašičica maslaca
Priprema:
-
Ispržite pileće filete u tavi sa malo maslaca dok ne postanu zlatno smeđi sa obe strane.
-
Dodajte pavlaku, sok od limuna, koru limuna i peršun. Kuvajte još 5-7 minuta dok sos ne postane kremast.
-
Poslužite sa prilogom po izboru.