Ukusna kombinacija koja osvežava i oduševljava – Oblatna s narančom i čokoladom

Sastojci:

  • 2 pakovanja oblatni

  • 200 g crne čokolade

  • 100 g mlečne čokolade

  • 200 ml slatke pavlake

  • 1 veza svežih narandži (korica i sok)

  • 2 kašičice šećera u prahu

  • 100 g kisele pavlake

  • 100 g neslanog krem sira

  • 1 kašičica vanilin šećera

Priprema:

  1. Priprema čokoladnog fila: U manjoj posudi, zagrejte slatku pavlaku na srednjoj temperaturi, ne da bi provrela, već samo da postane vruća. U vruću pavlaku stavite obe vrste čokolade (crnu i mlečnu) i mešajte dok se čokolada potpuno ne otopi. Dodajte koricu jedne naranče i dobro promešajte. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

  2. Priprema filova: U drugoj posudi, pomešajte kiselu pavlaku, krem sir, šećer u prahu i vanilu, dok ne dobijete glatku i kremastu smesu.

  3. Spajanje oblatni: Na prvu oblatnu nanesite sloj čokoladnog fila, a zatim stavite drugu oblatnu. Na drugu oblatnu nanesite sloj filovanog kiselog fila. Ponovite ovaj postupak sa preostalim oblatnama, dok ne iskoristite sve.

  4. Finalni sloj: Na poslednju oblatnu stavite preostali čokoladni fil i ravnomerno ga rasporedite. Ostavite oblatnu da se stegne u frižideru barem 2-3 sata, a najbolje je da ostavite da odstoji preko noći.

  5. Dekoracija: Pre serviranja, oblatnu pospite sa malo narandžaste korice za dodatnu svežinu i miris.

Ovaj kolač je odličan za sve prilike – bilo da se poslužuje kao desert nakon obroka ili kao sladak užitak uz kafu. Kombinacija naranče i čokolade pruža savršen balans slatkoće i osvežavajuće arome.

BONUS RECEPT:

Kolačići sa limunom i lavandom

Sastojci:

  • 250 g brašna

  • 100 g maslaca

  • 80 g šećera

  • 1 jaje

  • Kora od 1 limuna

  • 2 kašičice sušene lavande

  • Prstohvat soli

Priprema:

  1. U posudi, pomešajte brašno, šećer, so i lavandu.

  2. Dodajte maslac iseckan na kockice i prstima utrljajte dok ne dobijete mrvičastu smesu.

  3. Dodajte jaje i koricu limuna, sve dobro sjedinite i zamesite glatko testo.

  4. Testo zamotajte u plastičnu foliju i ostavite da se ohladi u frižideru 30 minuta.

  5. Na pobrašnjenoj površini razvaljajte testo i oblikujte kolačiće.

  6. Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180°C oko 12-15 minuta, dok ne postanu zlatno smeđi.

Ovi kolačići sa limunom i lavandom donose dašak elegancije i osvežavajućeg ukusa, savršeni za svaki trenutak opuštanja uz omiljeni napitak.