Sastojci:
-
2 pakovanja oblatni
-
200 g crne čokolade
-
100 g mlečne čokolade
-
200 ml slatke pavlake
-
1 veza svežih narandži (korica i sok)
-
2 kašičice šećera u prahu
-
100 g kisele pavlake
-
100 g neslanog krem sira
-
1 kašičica vanilin šećera
Priprema:
-
Priprema čokoladnog fila: U manjoj posudi, zagrejte slatku pavlaku na srednjoj temperaturi, ne da bi provrela, već samo da postane vruća. U vruću pavlaku stavite obe vrste čokolade (crnu i mlečnu) i mešajte dok se čokolada potpuno ne otopi. Dodajte koricu jedne naranče i dobro promešajte. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
-
Priprema filova: U drugoj posudi, pomešajte kiselu pavlaku, krem sir, šećer u prahu i vanilu, dok ne dobijete glatku i kremastu smesu.
-
Spajanje oblatni: Na prvu oblatnu nanesite sloj čokoladnog fila, a zatim stavite drugu oblatnu. Na drugu oblatnu nanesite sloj filovanog kiselog fila. Ponovite ovaj postupak sa preostalim oblatnama, dok ne iskoristite sve.
-
Finalni sloj: Na poslednju oblatnu stavite preostali čokoladni fil i ravnomerno ga rasporedite. Ostavite oblatnu da se stegne u frižideru barem 2-3 sata, a najbolje je da ostavite da odstoji preko noći.
-
Dekoracija: Pre serviranja, oblatnu pospite sa malo narandžaste korice za dodatnu svežinu i miris.
Ovaj kolač je odličan za sve prilike – bilo da se poslužuje kao desert nakon obroka ili kao sladak užitak uz kafu. Kombinacija naranče i čokolade pruža savršen balans slatkoće i osvežavajuće arome.
BONUS RECEPT:
Kolačići sa limunom i lavandom
Sastojci:
-
250 g brašna
-
100 g maslaca
-
80 g šećera
-
1 jaje
-
Kora od 1 limuna
-
2 kašičice sušene lavande
-
Prstohvat soli
Priprema:
-
U posudi, pomešajte brašno, šećer, so i lavandu.
-
Dodajte maslac iseckan na kockice i prstima utrljajte dok ne dobijete mrvičastu smesu.
-
Dodajte jaje i koricu limuna, sve dobro sjedinite i zamesite glatko testo.
-
Testo zamotajte u plastičnu foliju i ostavite da se ohladi u frižideru 30 minuta.
-
Na pobrašnjenoj površini razvaljajte testo i oblikujte kolačiće.
-
Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180°C oko 12-15 minuta, dok ne postanu zlatno smeđi.
Ovi kolačići sa limunom i lavandom donose dašak elegancije i osvežavajućeg ukusa, savršeni za svaki trenutak opuštanja uz omiljeni napitak.