Uštedićete novac i ubrzati vaše plodove – Ovo je genijalan način da upotrebite koru banane

Većina ljudi svakodnevno baca nešto što može biti zlata vrijedno za njihov vrt – kore od krompira. Ove naizgled bezvrijedne ostatke većina nas smatra otpadom, no zapravo su izuzetno korisni i mogu vam pomoći da uštedite novac i istovremeno njegujete zdrav vrt.

Kore od krompira su bogate nutrijentima poput kalijuma, fosfora, željeza i magnezijuma. Upravo su to hranljive materije koje su biljkama potrebne za zdrav rast, snažno korijenje i obilno cvjetanje ili plodonošenje.

Umjesto da završavaju u smeću, kore od krompira mogu postati moćno prirodno đubrivo. Kada se pravilno koriste, one hrane tlo, poboljšavaju njegovu strukturu i podstiču korisne mikroorganizme koji ga održavaju živim.

Jedan od najjednostavnijih načina da iskoristite kore jeste da ih jednostavno zakopate direktno u zemlju oko biljaka. Kako se raspadaju, oslobađaju hranljive materije i prirodno poboljšavaju kvalitet zemljišta. Ovaj pristup posebno je dobar za biljke koje traže puno energije, poput paradajza, tikvica, krastavaca i paprika.

Ako više volite pripremiti tečno đubrivo, kore od krompira možete skuhati. Stavite šaku kora u litru vode, prokuhajte desetak minuta, ostavite da se ohladi i procedite. Dobijenu tečnost možete koristiti za zalijevanje biljaka jednom sedmično.

Ova voda ne samo da hrani biljke nego i djeluje kao prirodni stimulator rasta. Kalijum iz kora je posebno dobar za razvoj cvjetova i plodova, pa su rezultati često brzo vidljivi – biljke djeluju zelenije, jače i produktivnije.

Drugi način primjene je kompostiranje. Kore od krompira su odličan dodatak kompostnoj hrpi. Kombinovane s drugim kuhinjskim i vrtnim otpacima, pomažu u stvaranju bogatog humusa koji vrtu vraća život.

Međutim, postoji jedan važan savjet: izbjegavajte korištenje kora koje su trule, pljesnive ili prskane pesticidima. Ako niste sigurni u porijeklo krompira, bolje je prethodno blago prokuhati kore kako biste neutralisali moguće štetne tvari.

U nekim slučajevima kore od krompira mogu djelovati i kao prirodni repelent. Sitno isjeckane kore postavljene oko biljaka ponekad odbijaju puževe i druge štetočine jer stvaraju barijeru koju mnogi insekti ne vole prelaziti.

Zanimljivo je da ove kore mogu pomoći i pri zacjeljivanju oštećenih biljaka. Ako ste, recimo, presadili biljku i njen korijen je pretrpio stres, zalijevanje krompirovom vodom može ubrzati oporavak zahvaljujući visokom sadržaju hranljivih elemenata.

Sastojci:
– Kore od neprskanog krompira
– Voda za kuhanje
– Kanta za kompost ili vrtno zemljište
– Malo volje da ne bacite nešto vrijedno

Ako imate sobne biljke, nemojte ih zaboraviti. Blaga otopina od kuhanih kora može pomoći i fikusima, monsterama, spatifilumima i drugim zelenim prijateljima. Samo pazite da ne pretjerate – jednom u 10 dana je sasvim dovoljno.

Domaćice koje kuhaju često mogu imati pristup ovom prirodnom đubrivu svakodnevno. Samo promjena jedne navike – da ne bacate kore – može donijeti velike koristi cijelom domaćinstvu.

Finansijski gledano, ušteda na kupovnim đubrivima kroz korištenje kuhinjskih ostataka je značajna. Iako pojedinačna cijena đubriva nije visoka, kroz cijelu sezonu troškovi se zbrajaju. Prirodno đubrivo iz kora je praktično besplatno.

Osim toga, ovaj pristup je i ekološki odgovoran. Smanjenje otpada, reciklaža i vraćanje hranljivih tvari u tlo doprinose zdravijem okruženju, što je posebno važno u urbanim sredinama.

Ako uzgajate povrće, posebno paradajz ili krompir, možete napraviti čak i folijarno đubrivo – tečno đubrivo kojim se prskaju listovi. Samo razrijedite krompirovu vodu i prskajte listove rano ujutro.

Još jedan koristan savjet: kore možete osušiti na suncu, usitniti i čuvati u staklenoj tegli. Na taj način uvijek imate pri ruci hranjivo brašno koje možete dodati u zemlju kad god želite.

Nemojte se iznenaditi ako susjedi primijete da vaše biljke izgledaju zdravije nego ikad. Kore od krompira možda su jednostavne, ali njihova moć je velika.

I na kraju, možda je najvažniji razlog da ih ne bacate upravo osjećaj povezanosti s prirodom i održivošću. Svaki put kad iskoristite ono što bi završilo u smeću, dajete doprinos većoj slici.

Probajte već danas – sljedeći put kad ogulite krompir, razmislite dvaput prije nego što bacite kore. Vaš vrt će vam biti zahvalan.