Torta sa Čokoladnim Filom i Kiselom Pavlakom
Ova torta je idealna za posebne prilike, poput slave ili drugih proslava, i savršen je spoj bogatog čokoladnog ukusa i kremastih slojeva. Kisele pavlake dodaju blagost, a slojevi biskvita i bogat čokoladni fil čine je neodoljivom poslasticom.
Sastojci:
Za biskvit:
- 5 belanaca
- 5 kašika šećera
- 3 kašike mlevenog keksa
- 2 kašike prezli
- 2 kašike kakaa
- 1/2 kesice praška za pecivo
Za fil:
- 20 žumanaca
- 5 celih jaja
- 25 kašika šećera
- 300 g margarina
- 300 g mlevenog keksa
- 300 ml kiselo pavlake
- 100 g crne čokolade
- 100 g mlečne čokolade
- 300 g šlaga
- 300 ml kisele vode
Priprema:
-
Priprema biskvita:
- Umutiti belanca u čvrst šam, postepeno dodajući šećer.
- Kada se belanca lepo umute, smanjiti mikser i dodati kakao, prezle, mleveni keks i prašak za pecivo.
- Sjediniti sve sastojke i izliti smesu u pleh obložen papirom za pečenje.
- Peći na 200°C oko 10 minuta. Ponoviti sa još tri identične kore. Ostaviti da se kore ohlade.
-
Priprema fila:
- Umutiti žumanca i jaja penasto. Dodati šećer i mutiti dok masa ne postane gušća i udvostruči se.
- Skuvati fil na pari, a zatim ohladiti.
- U drugoj posudi umutiti margarin ili puter penasto, pa dodati hladan fil. Dobro sjediniti.
- U fil dodati mleveni keks, kiselu pavlaku i iseckane čokolade (crnu i mlečnu).
-
Priprema šlaga:
- Umutiti šlag sa 300 ml kisele vode, dok ne postane čvrst.
-
Slaganje torte:
- Na prvu ohlađenu koru staviti jedan deo fila, pa ponoviti sa svim kore i filovima.
- Na vrhu torte staviti šlag i lepo ga rasporediti.
-
Hlađenje:
- Ostaviti tortu u frižideru nekoliko sati (najbolje je da je ohladite preko noći) kako bi se fil stisnuo i svi ukusi lepo sjedinili.
Saveti:
- Ako želite još bogatiji ukus, možete dodati iseckane orahe ili lešnike u fil.
- Za još intenzivniji čokoladni ukus, koristite samo crnu čokoladu i dodajte malo instant kafe u fil.
Uživajte u ovoj savršenoj torti sa bogatstvom čokolade, kremastim slojevima i sočnim biskvitima!