Vermut torta sa 2 vrste čokolade – Recept za prave domaćice, idealna je za slavsku trpezu

Torta sa Čokoladnim Filom i Kiselom Pavlakom

Ova torta je idealna za posebne prilike, poput slave ili drugih proslava, i savršen je spoj bogatog čokoladnog ukusa i kremastih slojeva. Kisele pavlake dodaju blagost, a slojevi biskvita i bogat čokoladni fil čine je neodoljivom poslasticom.

Sastojci:

Za biskvit:

  • 5 belanaca
  • 5 kašika šećera
  • 3 kašike mlevenog keksa
  • 2 kašike prezli
  • 2 kašike kakaa
  • 1/2 kesice praška za pecivo

Za fil:

  • 20 žumanaca
  • 5 celih jaja
  • 25 kašika šećera
  • 300 g margarina
  • 300 g mlevenog keksa
  • 300 ml kiselo pavlake
  • 100 g crne čokolade
  • 100 g mlečne čokolade
  • 300 g šlaga
  • 300 ml kisele vode

Priprema:

  1. Priprema biskvita:

    • Umutiti belanca u čvrst šam, postepeno dodajući šećer.
    • Kada se belanca lepo umute, smanjiti mikser i dodati kakao, prezle, mleveni keks i prašak za pecivo.
    • Sjediniti sve sastojke i izliti smesu u pleh obložen papirom za pečenje.
    • Peći na 200°C oko 10 minuta. Ponoviti sa još tri identične kore. Ostaviti da se kore ohlade.
  2. Priprema fila:

    • Umutiti žumanca i jaja penasto. Dodati šećer i mutiti dok masa ne postane gušća i udvostruči se.
    • Skuvati fil na pari, a zatim ohladiti.
    • U drugoj posudi umutiti margarin ili puter penasto, pa dodati hladan fil. Dobro sjediniti.
    • U fil dodati mleveni keks, kiselu pavlaku i iseckane čokolade (crnu i mlečnu).
  3. Priprema šlaga:

    • Umutiti šlag sa 300 ml kisele vode, dok ne postane čvrst.
  4. Slaganje torte:

    • Na prvu ohlađenu koru staviti jedan deo fila, pa ponoviti sa svim kore i filovima.
    • Na vrhu torte staviti šlag i lepo ga rasporediti.
  5. Hlađenje:

    • Ostaviti tortu u frižideru nekoliko sati (najbolje je da je ohladite preko noći) kako bi se fil stisnuo i svi ukusi lepo sjedinili.

Saveti:

  • Ako želite još bogatiji ukus, možete dodati iseckane orahe ili lešnike u fil.
  • Za još intenzivniji čokoladni ukus, koristite samo crnu čokoladu i dodajte malo instant kafe u fil.

Uživajte u ovoj savršenoj torti sa bogatstvom čokolade, kremastim slojevima i sočnim biskvitima!