Vinski gulaš – Mekano meso u bogatom sosu od crnog vina

Ako postoji jelo koje grije iznutra i donosi pravu dozu rustikalne udobnosti, to je definitivno vinski gulaš. Ovo jelo potiče iz centralne Evrope, ali se udomaćilo i kod nas jer spaja jednostavne sastojke u pravi gurmanski doživljaj. Crno vino u gulašu ne dominira, već daje dubinu i raskoš svakom zalogaju. Mekano meso koje se topi u ustima, miris začina i gust, taman sos – prava gozba!

Sastojci:

  • 800 g junetine (od vrata ili plećke)

  • 2 veće glavice crnog luka

  • 2 čena bijelog luka

  • 2 šargarepe

  • 3 kašike ulja ili masti

  • 2 kašičice slatke mljevene paprike

  • 1 kašika paradajz pirea

  • 200 ml suvog crnog vina

  • 500 ml goveđe supe ili vode

  • So, biber po ukusu

  • 1 lovorov list

  • 1/2 kašičice timijana (može i sušeni)

  • Kašičica brašna (za zgušnjavanje, po potrebi)

Priprema:

  1. Priprema mesa:
    Meso isijeci na kocke srednje veličine, a luk sitno isjeckaj. Šargarepu narendaj ili isijeci na kolutiće. Po želji, bijeli luk usitni nožem ili izgnječi.

  2. Dinstanje luka:
    U dubljoj šerpi zagrij ulje ili mast, pa dodaj crni luk. Dinstaj ga lagano, dok ne postane zlatan i skoro se raspadne – ovo je ključ bogatog ukusa.

  3. Dodavanje mesa:
    Ubaci meso i prži dok ne promijeni boju sa svih strana. Dodaj bijeli luk i šargarepu, pa dinstaj još par minuta.

  4. Začini i vino:
    Dodaj mljevenu papriku, paradajz pire i brzo promiješaj. Zatim sipaj crno vino i pusti da se krčka nekoliko minuta kako bi alkohol ispario, a ostao samo fini okus.

  5. Kuvanje:
    Nalij supom (ili vodom), dodaj lovorov list, timijan, posoli i pobiberi. Poklopi i kuvaj na laganoj vatri 1.5 do 2 sata, povremeno miješajući. Ako želiš gušći sos, pred kraj dodaj kašičicu brašna razmućenu u malo hladne vode.

  6. Finalni dodiri:
    Kada meso postane mekano, gulaš je gotov. Posluži uz pire krompir, domaću tjesteninu, ili palentu.

Savjet:

Crno vino je ključno – koristi suvo, kvalitetno vino koje bi i rado popio/la uz obrok. Ako koristiš slatko vino, gulaš može ispasti previše blag.

BONUS RECEPT: Domaće livačko kiselo zelje sa slaninom i krompirom

Ovo jelo je savršeno kao prilog uz gulaš, ali i kao samostalan, jednostavan ručak. Kiselo zelje je bogato vitaminima, a u kombinaciji sa krompirom i slaninom dobija onu domaću, punu aromu.

Sastojci:

  • 500 g kiselog zelja (rezanog)

  • 2 krompira

  • 100 g dimljene slanine

  • 1 glavica luka

  • So, biber, mljevena paprika po ukusu

  • Malo ulja ili masti

Priprema:

  1. Krompir oguli i isijeci na kocke, pa skuvaj u posoljenoj vodi do pola.

  2. U posebnoj šerpi proprži isjeckanu slaninu i luk na malo ulja.

  3. Dodaj kiselo zelje i kratko dinstaj. Ubaci kuvani krompir, začini i dodaj po potrebi malo vode u kojoj se krompir kuvao.

  4. Poklopi i kuvaj još 15–20 minuta, da se sve lijepo sjedini.

Zaokruži ručak – vinski gulaš i livačko zelje čine savršen spoj koji će mirisati na dom i tradiciju!