Ako postoji jelo koje grije iznutra i donosi pravu dozu rustikalne udobnosti, to je definitivno vinski gulaš. Ovo jelo potiče iz centralne Evrope, ali se udomaćilo i kod nas jer spaja jednostavne sastojke u pravi gurmanski doživljaj. Crno vino u gulašu ne dominira, već daje dubinu i raskoš svakom zalogaju. Mekano meso koje se topi u ustima, miris začina i gust, taman sos – prava gozba!
Sastojci:
-
800 g junetine (od vrata ili plećke)
-
2 veće glavice crnog luka
-
2 čena bijelog luka
-
2 šargarepe
-
3 kašike ulja ili masti
-
2 kašičice slatke mljevene paprike
-
1 kašika paradajz pirea
-
200 ml suvog crnog vina
-
500 ml goveđe supe ili vode
-
So, biber po ukusu
-
1 lovorov list
-
1/2 kašičice timijana (može i sušeni)
-
Kašičica brašna (za zgušnjavanje, po potrebi)
Priprema:
-
Priprema mesa:
Meso isijeci na kocke srednje veličine, a luk sitno isjeckaj. Šargarepu narendaj ili isijeci na kolutiće. Po želji, bijeli luk usitni nožem ili izgnječi. -
Dinstanje luka:
U dubljoj šerpi zagrij ulje ili mast, pa dodaj crni luk. Dinstaj ga lagano, dok ne postane zlatan i skoro se raspadne – ovo je ključ bogatog ukusa. -
Dodavanje mesa:
Ubaci meso i prži dok ne promijeni boju sa svih strana. Dodaj bijeli luk i šargarepu, pa dinstaj još par minuta. -
Začini i vino:
Dodaj mljevenu papriku, paradajz pire i brzo promiješaj. Zatim sipaj crno vino i pusti da se krčka nekoliko minuta kako bi alkohol ispario, a ostao samo fini okus. -
Kuvanje:
Nalij supom (ili vodom), dodaj lovorov list, timijan, posoli i pobiberi. Poklopi i kuvaj na laganoj vatri 1.5 do 2 sata, povremeno miješajući. Ako želiš gušći sos, pred kraj dodaj kašičicu brašna razmućenu u malo hladne vode. -
Finalni dodiri:
Kada meso postane mekano, gulaš je gotov. Posluži uz pire krompir, domaću tjesteninu, ili palentu.
Savjet:
Crno vino je ključno – koristi suvo, kvalitetno vino koje bi i rado popio/la uz obrok. Ako koristiš slatko vino, gulaš može ispasti previše blag.
BONUS RECEPT: Domaće livačko kiselo zelje sa slaninom i krompirom
Ovo jelo je savršeno kao prilog uz gulaš, ali i kao samostalan, jednostavan ručak. Kiselo zelje je bogato vitaminima, a u kombinaciji sa krompirom i slaninom dobija onu domaću, punu aromu.
Sastojci:
-
500 g kiselog zelja (rezanog)
-
2 krompira
-
100 g dimljene slanine
-
1 glavica luka
-
So, biber, mljevena paprika po ukusu
-
Malo ulja ili masti
Priprema:
-
Krompir oguli i isijeci na kocke, pa skuvaj u posoljenoj vodi do pola.
-
U posebnoj šerpi proprži isjeckanu slaninu i luk na malo ulja.
-
Dodaj kiselo zelje i kratko dinstaj. Ubaci kuvani krompir, začini i dodaj po potrebi malo vode u kojoj se krompir kuvao.
-
Poklopi i kuvaj još 15–20 minuta, da se sve lijepo sjedini.
Zaokruži ručak – vinski gulaš i livačko zelje čine savršen spoj koji će mirisati na dom i tradiciju!