Više nikad ne čekajte satima – Otkriven trik za odmrzavanje mesa za 5 minuta

Koliko puta vam se desilo da zaboravite izvaditi meso iz zamrzivača na vrijeme? Planirali ste ručak, sve drugo imate pripremljeno, ali glavni sastojak je još uvijek tvrd kao kamen. U takvim situacijama, mnogi posegnu za mikrotalasnom, toplom vodom ili ga ostave na sobnoj temperaturi, što često zna da naruši kvalitet mesa, a može biti i rizično po zdravlje.

Ipak, postoji jedan trik za ekspresno odmrzavanje mesa koji ne samo da štedi vrijeme, već i čuva teksturu i ukus. Ono što je iznenađujuće jeste da ovu metodu ne poznaju ni mnogi profesionalni kuhari, a potrebne su vam samo dvije obične stvari koje već imate kod kuće: dva tiganja od metala i topla voda iz česme.

Zvuči nevjerovatno, ali trik funkcioniše zahvaljujući fizici – konkretno, provodljivosti toplote kroz metalne površine.

Trik je vrlo jednostavan. Potrebno je uzeti jedan metalni tiganj (ili šerpu s ravnim dnom) i staviti ga naopako na radnu površinu. Zatim se zaleđeno meso (najbolje tanko narezano ili spakovano ravno) položi na donju stranu tiganja. Drugi tiganj, koji ste prethodno napunili toplom vodom, stavite direktno preko mesa – tako da ono bude pritisnuto između dva metala.

U tom trenutku počinje magija. Donji tiganj sprovodi toplotu iz prostorije, dok gornji, napunjen toplom vodom, ravnomjerno prenosi toplotu na površinu mesa. Za samo 5 do 10 minuta, u zavisnosti od debljine, meso će biti odleđeno spolja i spremno za pripremu – bez kuhanja, bez mikrotalasne i bez gubitka soka.

Ova metoda se naročito preporučuje kada ste u žurbi ili vam dođu nenajavljeni gosti. Osim što je brza, vrlo je sigurna – ne postoji rizik da meso dođe u kontakt s vodom, što često zna da dovede do razvoja bakterija kod klasičnih metoda potapanja.

Najbolje rezultate daje kada se koristi za:

  • pileće bijelo meso

  • odreske

  • mljeveno meso spakovano u tankim pakovanjima

Ako koristite deblje komade, vrijeme odmrzavanja može biti nešto duže – oko 15 minuta, ali je i dalje višestruko brže od tradicionalnih metoda.

Za razliku od mikrotalasne, gdje meso često počne da se kuva neravnomjerno, ovdje ostaje potpuno sirovo, ali omekšano i spremno za dalju obradu.

Zbog jednostavnosti i sigurnosti, ovaj trik je sve popularniji među domaćicama koje žele da uštede vrijeme, ali i sačuvaju nutritivne vrijednosti mesa. A što je najbolje – ne treba vam nikakav specijalan aparat, već samo dvije metalne posude i malo tople vode.

Bonus savjet: Ako nemate dva tiganja, možete koristiti i metalnu tepsiju i šerpu – važno je samo da površine budu ravne i dobro provode toplotu.

Osim što odleđuje meso, ova metoda može se koristiti i za brzo otapanje zamrznutog povrća, ribe ili čak hljeba, bez da oni izgube formu i teksturu.

Zato, sljedeći put kad zaboravite izvaditi meso na vrijeme, ne paničite. Samo posegnite za dva tiganja i pustite fiziku da radi za vas. Ovaj trik može zaista spasiti ručak – i živce!