Evo recepta za kolač sa piskotama i voćnim prelivom:
Sastojci:
Podloga:
- 1 pakovanje piskota keksa
- Oko 300 ml vode
- Svježe iscjeđen sok od narandže
- Malo ruma
Krema:
- 600 ml mlijeka
- 150 g šećera
- 2 vrećice praška za puding od vanilije
- 2 vrećice vanilin šećera
- Prstohvat soli
- 200 g putera
Voćni preljev:
- 700 g voća (npr. jagode, maline)
- 2 vrećice vanilin šećera (po potrebi šećera)
- 6 listova želatina
Priprema:
Podloga:
- U velikoj posudi, pomiješajte vodu, svježe iscjeđeni sok od narandže i malo ruma.
- Umočite piskote u ovu smjesu (ne predugo) i slažite ih redom u kalup (možete koristiti okrugli ili pravougaoni, zavisno šta imate).
Krema:
- U šerpi, skuhajte puding sa 600 ml mlijeka, 150 g šećera, 2 vrećice vanilin šećera i prstohvatom soli.
- Kada se puding ohladi, dodajte 200 g omekšalog putera i dobro promiješajte dok ne dobijete glatku kremu.
- Prelijte kremu preko složenih piskota u kalupu i poravnajte.
Voćni preljev:
- Operite i očistite voće, zatim ga usitnite mikserom da dobijete gustu kašu.
- U voćnu kašu, dodajte šećer i vanilin šećer, pa kratko prokuhajte na laganoj vatri, uz stalno miješanje, dok se šećer ne otopi.
- Probajte smjesu i po potrebi dodajte još šećera po ukusu. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
- Nabubrite želatin u hladnoj vodi, pa ga ocijedite i otopite na laganoj vatri.
- Otopljeni želatin dodajte u ohlađenu voćnu kašu i dobro promiješajte.
- Prelijte voćni preljev preko sloja kreme.
Završavanje:
- Stavite kolač u frižider da se dobro stegne, najbolje nekoliko sati ili preko noći.
- Poslužite kada je kolač čvrst i hladan.
Uživanje:
- Ovaj kolač je osvežavajući i ukusan, s bogatom voćnom aromom i kremastom teksturom. Savršen za leto ili specijalne prilike! Dobar tek!