VOĆNI UŽITAK: Snaha me oduševila ovim brzim kolačem bez pečenja!

Evo recepta za kolač sa piskotama i voćnim prelivom:

Sastojci:

Podloga:

  • 1 pakovanje piskota keksa
  • Oko 300 ml vode
  • Svježe iscjeđen sok od narandže
  • Malo ruma

Krema:

  • 600 ml mlijeka
  • 150 g šećera
  • 2 vrećice praška za puding od vanilije
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • Prstohvat soli
  • 200 g putera

Voćni preljev:

  • 700 g voća (npr. jagode, maline)
  • 2 vrećice vanilin šećera (po potrebi šećera)
  • 6 listova želatina

Priprema:

Podloga:

  1. U velikoj posudi, pomiješajte vodu, svježe iscjeđeni sok od narandže i malo ruma.
  2. Umočite piskote u ovu smjesu (ne predugo) i slažite ih redom u kalup (možete koristiti okrugli ili pravougaoni, zavisno šta imate).

Krema:

  1. U šerpi, skuhajte puding sa 600 ml mlijeka, 150 g šećera, 2 vrećice vanilin šećera i prstohvatom soli.
  2. Kada se puding ohladi, dodajte 200 g omekšalog putera i dobro promiješajte dok ne dobijete glatku kremu.
  3. Prelijte kremu preko složenih piskota u kalupu i poravnajte.

Voćni preljev:

  1. Operite i očistite voće, zatim ga usitnite mikserom da dobijete gustu kašu.
  2. U voćnu kašu, dodajte šećer i vanilin šećer, pa kratko prokuhajte na laganoj vatri, uz stalno miješanje, dok se šećer ne otopi.
  3. Probajte smjesu i po potrebi dodajte još šećera po ukusu. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
  4. Nabubrite želatin u hladnoj vodi, pa ga ocijedite i otopite na laganoj vatri.
  5. Otopljeni želatin dodajte u ohlađenu voćnu kašu i dobro promiješajte.
  6. Prelijte voćni preljev preko sloja kreme.

Završavanje:

  1. Stavite kolač u frižider da se dobro stegne, najbolje nekoliko sati ili preko noći.
  2. Poslužite kada je kolač čvrst i hladan.

Uživanje:

  • Ovaj kolač je osvežavajući i ukusan, s bogatom voćnom aromom i kremastom teksturom. Savršen za leto ili specijalne prilike! Dobar tek!