U svijetu prepunom skupih suplemenata i sintetičkih lijekova, ponekad zaboravimo da rješenje za mnoge zdravstvene probleme raste upravo u našim baštama ili na policama tržnice. Jedna od takvih biljaka je upravo mirođija – jednostavna, mirisna i često zanemarena.
Poznata i kao kopar, ova biljka ima dugačku istoriju u narodnoj medicini. Još u starom Egiptu koristila se za varenje i kao sredstvo protiv nadutosti. Stari Rimljani su je smatrali simbolom vitalnosti i davali je vojnicima da ojačaju tijelo i duh.
Danas je najčešće koristimo kao začin u supama, salatama i jelima od ribe. Međutim, iza tog prijatnog mirisa krije se mnogo više – pravo blago kada je zdravlje u pitanju.
Mirođija je izuzetno bogata etarskim uljima, flavonoidima, vitaminima i mineralima. Njeni listovi, sjemenke i stabljika imaju različita ljekovita svojstva, pa nije čudo što se koristi za niz tegoba, od probavnih smetnji do problema sa spavanjem.
Ono što je posebno zanimljivo jeste da mirođija ne djeluje agresivno kao neki drugi biljni preparati. Njeno djelovanje je blago, postepeno, ali temeljno – idealno za sve one koji žele da na prirodan način ojačaju organizam.
Za razliku od mnogih biljaka koje imaju jednu glavnu funkciju, mirođija djeluje na više sistema u tijelu. Naročito pomaže kod probave, smiruje grčeve i olakšava nadutost. Zato se često preporučuje bebama u vidu čaja, ali i odraslima koji pate od loše probave.
Osim toga, poznata je po svom smirujućem djelovanju. Ako imate problema sa nesanicom ili ste skloni anksioznosti, čaj od mirođije može biti prirodni saveznik. Blago opušta nervni sistem i pomaže organizmu da se izbori sa svakodnevnim stresom.
Mirođija takođe djeluje protivupalno, podstiče izlučivanje toksina putem bubrega i poboljšava rad jetre. S obzirom na sve to, koristi se kao dodatak ishrani u prevenciji brojnih stanja koja dolaze sa starenjem.
Evo za šta se sve koristi mirođija:
-
Za poboljšanje varenja i smanjenje nadutosti
-
Protiv nesanice i za smirenje živaca
-
Kod upala mokraćnih puteva i problema s bubrezima
-
Za podsticanje rada jetre i čišćenje organizma
-
Kao prirodni diuretik koji smanjuje zadržavanje vode
-
Kod povišenog krvnog pritiska (blago ga reguliše)
-
Za ublažavanje menstrualnih tegoba
-
Za osvježavanje daha i protiv neprijatnog zadaha
-
Za bolju laktaciju kod dojilja
-
Protiv kašlja i blažih respiratornih tegoba
-
Kao prirodan antioksidans koji usporava starenje ćelija
Osim u ishrani, mirođija se može koristiti u obliku čaja, tinkture ili etarskog ulja. Čaj od mirođije priprema se jednostavno – kašičica sušene biljke prelije se šoljom ključale vode, poklopi i ostavi da odstoji desetak minuta. Pije se topao, lagano, najčešće nakon obroka ili pred spavanje.
Sjemenke mirođije su posebno korisne kod problema sa varenjem i grčevima. Mogu se žvakati nakon jela – osim što osvježavaju dah, djeluju i protiv nadutosti. Takođe se koriste u pripremi prirodnih tonika i čajeva za želudac.
U aromaterapiji, ulje mirođije koristi se za masaže kod bolnih mišića i zglobova. Takođe se može dodati u kupku za opuštanje cijelog tijela. Njegov miris blago podseća na anis, što dodatno doprinosi osjećaju smirenosti.
Naravno, kao i sa svakom biljkom, važno je biti umjeren. Mirođija je uglavnom bezbjedna, ali trudnice i osobe koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi treba da se posavjetuju sa ljekarom prije učestale upotrebe većih količina.
Ono što je sigurno jeste da uključivanje ove biljke u svakodnevnu ishranu može donijeti brojne benefite. Možete je dodavati u supe, čorbe, sosove, jogurt, jela od ribe, a čak i u domaće hljebove i pite.
Zanimljivo je da iako je često uzimamo zdravo za gotovo, mirođija je u mnogim svjetskim kuhinjama veoma cijenjena – posebno u Skandinaviji i istočnoj Evropi, gdje je simbol zdravlja i dugovječnosti.
Ako želite da ojačate svoje zdravlje, a ne znate odakle da počnete – možda je pravo vrijeme da obratite pažnju na ono što već imate u kuhinji. Mirođija je tiha, ali moćna saveznica.
Napravite osvježavajući napitak tako što ćete u bokal vode dodati nekoliko grančica svježe mirođije, par kriški limuna i par kolutića krastavca. Ostavite da odstoji nekoliko sati u frižideru. Ovaj napitak ne samo da hidrira tijelo već ga i čisti iznutra.