Krastavci su jedno od najomiljenijih povrća u vrtovima – brzo rastu, osvježavaju, a lako ih je koristiti u raznim jelima i zimnicama. Međutim, koliko god jednostavno izgledala sadnja krastavaca, mnogi vrtlari – i početnici i iskusniji – prave greške koje kasnije mogu ozbiljno utjecati na prinos.
U nastavku navodimo 7 najčešćih grešaka pri sadnji krastavca, kao i praktične savjete kako ih izbjeći.
1. Sadnja u hladnu zemlju
Krastavci vole toplinu. Ako ih posadite prerano, dok je zemlja još hladna, klijanje će biti sporo, a biljka oslabljena od samog početka.
Kako izbjeći?
Pričekajte da se tlo zagrije na najmanje 16°C, a idealno je iznad 18–20°C. Ako sadite direktno u vrt, to je obično kraj aprila ili početak maja, u zavisnosti od klime.
2. Preblizu sadnja
Krastavci su biljke koje brzo rastu i razvijaju puno lišća i bočnih izdanaka. Sadnja bez razmaka dovodi do gužve, slabijeg provjetravanja i većeg rizika od bolesti.
Kako izbjeći?
Ostavite razmak od najmanje 30 cm između biljaka u redu i 80–100 cm između redova, ili koristite rešetke i vertikalni uzgoj da uštedite prostor.
3. Nedovoljno sunca
Krastavac voli sunce. Ako ga posadite na sjenovitom mjestu, dobićete izdužene biljke sa malo plodova.
Kako izbjeći?
Birajte najosunčanije mjesto u vrtu – minimalno 6 sati direktne sunčeve svjetlosti dnevno.
4. Previše dušika u tlu
Iako gnojiva podstiču rast, previše dušika vodi do bujnih listova, ali malo ili nimalo plodova. Biljka izgleda zdravo, ali ne daje željeni prinos.
Kako izbjeći?
Koristite balansirano organsko gnojivo ili dodajte kompost, a izbjegavajte previše stajnjaka ili gnojiva s visokim sadržajem dušika. Nakon početnog rasta, pređite na gnojiva s više fosfora i kalija.
5. Nepravilno zalijevanje
Krastavac ima plitak korijen i brzo reagira na manjak vode. Suša ili neredovno zalijevanje mogu uzrokovati gorke plodove, slab rast i truljenje plodova.
Kako izbjeći?
Zalijevajte redovno, najbolje ujutro, i pokušajte održati vlagu u tlu ujednačenom. Koristite malč (sjeckanu slamu, lišće, travu) kako biste sačuvali vlagu.
6. Ignorisanje podrške (nosača)
Krastavci koji se puzaju po zemlji često su podložniji bolestima, a plodovi mogu trunuti ako leže na vlažnom tlu.
Kako izbjeći?
Postavite mrežu, rešetku ili kolac kako bi biljka rasla vertikalno. Osim što štedi prostor, ovakav način uzgoja daje zdravije plodove i olakšava berbu.
7. Zanemarivanje znakova bolesti i štetočina
Krastavci su podložni pepelnici, plamenjači, lisnim ušima i crvenim paučicama. Ako se simptomi prepoznaju kasno, šteta može biti velika.
Kako izbjeći?
Redovno pregledavajte lišće i plodove. Koristite prirodne preparate poput rastvora od sode bikarbone, bijelog luka ili mlijeka. Takođe, sadite krastavce pored biljaka koje ih prirodno štite, poput bosiljka, luka ili nevena.
Zaključak
Uspješan uzgoj krastavaca ne zahtijeva čuda, ali traži pažnju i pravilnu pripremu. Ako izbjegnete ovih 7 uobičajenih grešaka, šanse za bogatu i zdravu berbu se višestruko povećavaju. Priroda je velikodušna, ali i zahtjevna – uz malo truda, nagrada u obliku svježih, hrskavih plodova stiže u pravo vrijeme.