Postoji nešto u mirisu jabuka i cimeta što neodoljivo podseća na dom. Nema tog parfema, mirisa kafe, čak ni vanile koji može da izazove istu onu toplinu u grudima kao što to može jedan tanjir domaće jabukovače. To je kolač koji ne pravi buku, ne sija se od glazure niti se takmiči sa modernim desertima — ali u tišini osvaja. Bez pretenzije, bez luksuza, samo sa par osnovnih sastojaka i jednom dozom pažnje, jabukovača postaje tajni favorit svake trpeze.
Priprema sastojaka – početak priče
Pre nego što zasučemo rukave, hajde da zavirimo u ono što će nam biti potrebno za ovu čaroliju iz rerne:
Lista sastojaka:
Za osnovu – kore i punjenje:
-
500g tankih kora (najbolje su one namenjene za baklavu – tanke, elastične i lagano se peku)
-
1.5 do 2 kg nakiselih jabuka (što su kiselije, to je punija aroma i kontrast sa slatkoćom agde)
-
3 kašike šećera
-
100g maslaca
-
100ml ulja
-
Cimet po ukusu (neka ruka bude hrabra, cimet voli jabuke kao nebo zvezde)
Za agdu – zlatni preliv:
-
3 šolje šećera (koristi se standardna šolja od 2.5 dl)
-
2 šolje vode
-
Po želji: kriška limuna za dodatnu svežinu
Korak po korak: Od kore do hlađenja
1. Priprema jabuka – voćna osnova
Prvi i možda najmirisniji korak u pravljenju jabukovače jeste priprema jabuka. Izaberite zdrave, čvrste i kiselkaste jabuke – one imaju najjači karakter.
-
Jabuke se najpre oljušte i izrendaju na krupno rende – ono isto koje koristimo kad želimo da zadržimo teksturu, a ne da napravimo kašu.
-
Sledeće je cedjenje – vrlo važno! Jabuke puštaju dosta soka, i ako ga ne odstranimo, dobićemo mekanu, vlažnu i raskvašenu pitu.
-
Na tavi zagrejemo dve kašike ulja, ubacimo jabuke, pospemo ih šećerom, dodamo obilato cimeta i dinstamo. Cilj nije da se jabuke preprže, već da se lagano karamelizuju, puste miris i zgusnu.
-
Kada jabuke izgledaju kao da ih je neko spustio na blagi plamen poezije – sklonite tiganj s vatre.
2. Priprema masnoće – tajna zlatne korice
Dok jabuke hlade, prebacujemo se na drugi ključni deo – maslac i ulje. Ova kombinacija daje sjaj, hrskavost i bogat ukus svakoj kori.
-
Na tavi pomešamo 100g maslaca i 100ml ulja.
-
Važno: ostavimo da se masnoća lagano greje na tihoj vatri sve vreme dok motamo pitu – tako ostaje tečna i spremna za mazanje.
3. Kore i motanje – umetnost jednostavnosti
Ovde dolazimo do srca recepta – slaganja i motanja. Iako izgleda komplikovano, zapravo je pravo zadovoljstvo.
-
Položimo prvu koru na čistu radnu površinu. Poprskamo je mešavinom maslaca i ulja.
-
Preko nje ide druga kora, opet masnoća. Zatim i treća – zlatno pravilo je: tri kore = jedan rolat.
-
Na treću koru, uz jedan rub dužinom celog lista, rasporedimo dinstane jabuke u traci širokoj oko 2 cm.
-
Sve zajedno pažljivo urolamo, kao da pravimo cigaru od slatkoće.
-
Oštrim nožem sečemo na željenu dužinu (obično 6–8 cm) i redamo u namašćen pleh.
-
Postupak ponavljamo dok se sve kore ne iskoriste.
-
Na kraju, preostalu masnoću ravnomerno prelijemo preko pite – ovo je ključ da sve porumeni i bude hrskavo.
4. Pečenje – trenutak koji miriše u svakoj prostoriji
-
Rernu zagrejemo na 200°C.
-
Pitu pečemo između 25 i 30 minuta, ili dok ne dobije zlatno-smeđu boju i dok kuhinja ne postane mirisni raj.
Priprema agde – šećerni završetak
Agda je duša orijentalnih kolača. U jabukovači ima dvostruku ulogu – daje slatkoću i čini da pita ostane sočna, ali i lagano hrskava spolja.
-
U šerpu stavimo 3 šolje šećera i 2 šolje vode.
-
Kuhamo na tihoj vatri dok se ne zgusne – ne sirupasto, ali da ne bude ni vodeno.
-
Po želji, dodamo krišku limuna za notu svežine.
Finale: Prelivanje i čekanje
-
Ispečenu pitu izvadimo iz rerne i ostavimo da se samo blago prohladi – 5 do 8 minuta je dovoljno.
-
Zatim sledi ritualno prelivanje vrućom agdom – ne odjednom, već u nekoliko navrata, kako bi svaka kap stigla do srži.
-
Kada sve upije, ostavimo da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim odmaranje u frižideru – najbolje preko noći.
Jednostavna jabukovača možda ne nosi ime slavnog deserta, niti dolazi sa slojevima mousse kreme ili ganaša, ali poseduje ono što je najvažnije – autentičnost.
U njenim redovima kora i jabuka, u svakom zalogaju koji puca pod zubima, krije se ukus detinjstva, topline doma, jesenjeg dana i svežeg cimeta.
Zato sledeći put kada budete tražili nešto slatko, brzo, jeftino, ali bogato ukusom, ne oklevajte. Zamesite jabukovaču.
Jer, dok god postoje jabuke, maslac i volja da se stvori miris doma – postaće klasik na vašem stolu.