Neki recepti su kao dobra priča – uvuče te u svoju čaroliju na prvu rečenicu, u ovom slučaju, prvi zalogaj. “Pijana crnkinja” možda zvuči kao intrigantan naslov za roman, ali zapravo je jedan od onih deserata koji zrači karakterom – bogat, mirisan, sočan i mrvicu razuzdan. Ovo nije samo kolač, to je doživljaj, susret čokolade, višnjevače i višnje, koji zajedno plešu u savršenoj harmoniji.
1. Sastojci koje treba pripremiti
Za ovaj kolač biće ti potrebni sastojci podeljeni u tri celine: biskvit, fil, i čokoladna glazura. Evo sve jasno i pregledno:
Za biskvit (mere su izražene čašama od 2 dl):
-
3 čaše brašna
-
3 čaše jogurta
-
2 čaše šećera
-
1 čaša ulja
-
3 pune kašike kakaa
-
2 kašičice sode bikarbone
Za fil:
-
4 dl mleka
-
4 kašike šećera
-
1 kesica pudinga od čokolade
-
250 grama višanja (mogu biti sveže, iz kompota ili zamrznute)
-
5 kašika višnjevače (po želji, može i bez alkohola ako kolač jedu deca)
Za glazuru:
-
150 grama čokolade
-
100 grama margarina
-
3 kašike šećera u prahu
-
1 dl mleka
2. Priprema biskvita
Prva etapa je priprema osnove svakog kolača – biskvita. Iako je proces jednostavan, rezultat je sočan, čokoladan i savršeno mekan.
-
U jednoj većoj činiji pomešaj sve sastojke za biskvit. Dakle, ubaci brašno, jogurt, šećer, ulje, kakao i sodu bikarbonu.
-
Sve to mutiti mikserom dok se ne dobije glatka, homogena smesa – par minuta miksanja biće sasvim dovoljno.
-
Pripremljenu smesu izliti u prethodno nauljen pleh dimenzija 30×20 cm i staviti da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 180°C.
-
Kada se biskvit ispeče i malo prohladi, pažljivo ga preseći horizontalno na dva jednaka sloja.
3. Filovanje – srce kolača
Dok se biskvit peče ili hladi, možeš se posvetiti pripremi fila – kremaste strukture sa šmekom čokolade i svežinom višanja.
-
U 4 dl mleka dodaj šećer, stavi na srednju vatru i zagrej dok ne počne da ključa.
-
Kada mleko zakuva, dodaj puding od čokolade koji si prethodno razmutio sa malo mleka. Kuvaj dok se smesa ne zgusne uz stalno mešanje.
-
Kada se puding skuva, ostavi da se malo prohladi. Ne treba da bude vreo, ali ni potpuno hladan – mlak je savršen za nanošenje.
-
Donju koru biskvita premaži čokoladnim pudingom.
-
Po pudingu ravnomerno rasporedi višnje – prethodno ih dobro ocedi i poprskaj sa 5 kašika višnjevače.
-
Kada si to završio, nežno poklopi gornjom korom i blago pritisni rukama kako bi se sve lepo poravnalo i slepilo.
4. Glazura – završni šlag na tortu
Glazura je ono što ovaj kolač podiže na viši nivo. Sjajna, bogata i duboko čokoladna, ona daje finalni dodir savršenstva.
-
U manjoj šerpici, na tihoj vatri, istopi čokoladu, margarin, šećer u prahu i mleko.
-
Povremeno mešaj dok ne dobiješ ujednačenu i sjajnu smesu.
-
Ostaviti da se prohladi nekoliko minuta – kad počne blago da se zgušnjava, tada je pravi trenutak da je preliješ preko kolača.
-
Rasporedi je ravnomerno preko cele površine i ostavi kolač u frižider da se dobro stegne.
Kada sve završiš, dobijaš kolač koji mami poglede i uzdahe – Pijana čokoladna dama je sočna, čokoladna, voćna i pomalo nestašna. U svakom njenom sloju oseća se pažljivo odmeren balans – između slatkog i kiselkastog, mekog i čvrstog, klasičnog i smelog.
Bilo da je poslužuješ na porodičnom ručku, prijateljskom okupljanju ili uz popodnevnu kafu, ova poslastica garantuje oduševljenje svih prisutnih. Ako želiš, možeš je i dodatno ukrasiti – posuti šećerom u prahu, dodati par svežih višanja na vrh ili napraviti šare viljuškom u glazuri dok je još meka.