Zaljubićeš se na prvi zalogaj: Čokoladna senzacija sa pijanim višnjama!

Neki recepti su kao dobra priča – uvuče te u svoju čaroliju na prvu rečenicu, u ovom slučaju, prvi zalogaj. “Pijana crnkinja” možda zvuči kao intrigantan naslov za roman, ali zapravo je jedan od onih deserata koji zrači karakterom – bogat, mirisan, sočan i mrvicu razuzdan. Ovo nije samo kolač, to je doživljaj, susret čokolade, višnjevače i višnje, koji zajedno plešu u savršenoj harmoniji.

1. Sastojci koje treba pripremiti

Za ovaj kolač biće ti potrebni sastojci podeljeni u tri celine: biskvitfil, i čokoladna glazura. Evo sve jasno i pregledno:

Za biskvit (mere su izražene čašama od 2 dl):
  • 3 čaše brašna

  • 3 čaše jogurta

  • 2 čaše šećera

  • 1 čaša ulja

  • 3 pune kašike kakaa

  • 2 kašičice sode bikarbone

Za fil:
  • 4 dl mleka

  • 4 kašike šećera

  • 1 kesica pudinga od čokolade

  • 250 grama višanja (mogu biti sveže, iz kompota ili zamrznute)

  • 5 kašika višnjevače (po želji, može i bez alkohola ako kolač jedu deca)

Za glazuru:
  • 150 grama čokolade

  • 100 grama margarina

  • 3 kašike šećera u prahu

  • 1 dl mleka

2. Priprema biskvita

Prva etapa je priprema osnove svakog kolača – biskvita. Iako je proces jednostavan, rezultat je sočan, čokoladan i savršeno mekan.

  1. U jednoj većoj činiji pomešaj sve sastojke za biskvit. Dakle, ubaci brašnojogurtšećeruljekakao i sodu bikarbonu.

  2. Sve to mutiti mikserom dok se ne dobije glatka, homogena smesa – par minuta miksanja biće sasvim dovoljno.

  3. Pripremljenu smesu izliti u prethodno nauljen pleh dimenzija 30×20 cm i staviti da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 180°C.

  4. Kada se biskvit ispeče i malo prohladi, pažljivo ga preseći horizontalno na dva jednaka sloja.

3. Filovanje – srce kolača

Dok se biskvit peče ili hladi, možeš se posvetiti pripremi fila – kremaste strukture sa šmekom čokolade i svežinom višanja.

  1. 4 dl mleka dodaj šećer, stavi na srednju vatru i zagrej dok ne počne da ključa.

  2. Kada mleko zakuva, dodaj puding od čokolade koji si prethodno razmutio sa malo mleka. Kuvaj dok se smesa ne zgusne uz stalno mešanje.

  3. Kada se puding skuva, ostavi da se malo prohladi. Ne treba da bude vreo, ali ni potpuno hladan – mlak je savršen za nanošenje.

  4. Donju koru biskvita premaži čokoladnim pudingom.

  5. Po pudingu ravnomerno rasporedi višnje – prethodno ih dobro ocedi i poprskaj sa 5 kašika višnjevače.

  6. Kada si to završio, nežno poklopi gornjom korom i blago pritisni rukama kako bi se sve lepo poravnalo i slepilo.

4. Glazura – završni šlag na tortu

Glazura je ono što ovaj kolač podiže na viši nivo. Sjajna, bogata i duboko čokoladna, ona daje finalni dodir savršenstva.

  1. U manjoj šerpici, na tihoj vatri, istopi čokoladumargarinšećer u prahu i mleko.

  2. Povremeno mešaj dok ne dobiješ ujednačenu i sjajnu smesu.

  3. Ostaviti da se prohladi nekoliko minuta – kad počne blago da se zgušnjava, tada je pravi trenutak da je preliješ preko kolača.

  4. Rasporedi je ravnomerno preko cele površine i ostavi kolač u frižider da se dobro stegne.

Kada sve završiš, dobijaš kolač koji mami poglede i uzdahe – Pijana čokoladna dama je sočna, čokoladna, voćna i pomalo nestašna. U svakom njenom sloju oseća se pažljivo odmeren balans – između slatkog i kiselkastog, mekog i čvrstog, klasičnog i smelog.

Bilo da je poslužuješ na porodičnom ručku, prijateljskom okupljanju ili uz popodnevnu kafu, ova poslastica garantuje oduševljenje svih prisutnih. Ako želiš, možeš je i dodatno ukrasiti – posuti šećerom u prahu, dodati par svežih višanja na vrh ili napraviti šare viljuškom u glazuri dok je još meka.