Zdravstveni problemi povezani sa visokim temperaturama

Postoji nekoliko stanja povezanih s visokim temperaturama koja se mogu javiti ljeti, posebno tijekom vrućinskih valova. Moguće je doživjeti različite simptome, kao što su:

 • Prekomjerno znojenje
 • Dehidracija
 • Grčevi
 • Osjećaj iscrpljenosti
 • Vrtoglavica
 • Tahikardija
 • Gubljenje svijesti

Stoga je potrebno poduzeti opreznost kada se temperatura približi ili premaši 40°C. Ako se pojave navedeni simptomi, treba odmah djelovati kako bi se izbjegle komplikacije.

Simptomi udravstvenih problema izazvani vrućinom

Bilo na sjevernoj ili južnoj hemisferi, s dolaskom ljeta temperatura počinje rasti. Međutim, neke godine su toplije od drugih zbog različitih klimatskih fenomena kao što je El Nino. Normalno je da se tijelo hladi putem znojenja. Međutim, ponekad tijelo nije u stanju dovoljno brzo se riješiti preopterećenja topline, što dovodi do gubitka termalne ravnoteže.

Simptomi uzrokovani ekstremnom toplinom

Kada tijelo dostigne razine ekstremnih temperatura koje mogu postati opasne, pojavljuje se različite simptome:

 • Vrtoglavica
 • Tahikardija
 • Delirij i konfuzija
 • Žeđ koju je teško utažiti
 • Osjećaj umora i slabosti
 • Osip i crvenilo kože
 • Oligurija (smanjena proizvodnja urina)
 • Nagli porast i pad krvnog tlaka
 • Anhidroza ili hiperhidroza (smanjena ili pretjerana proizvodnja znoja)

Klimatske promjene koje naše doba prolazi obilježene su vrućim sezonama koje su snažne i opasne za ljudsko zdravlje.

Uzroci i faktori rizika

S porastom temperatura označenih na termometru, povećava se mogućnost problema s toplinom. Od 35°C nadalje, može se osjetiti nelagodnost. Osim toga, povećava se izloženost toplini ako ste dugo izloženi vrućini, primjerice na radu ili vježbanju na otvorenom, ili ako ne koristite sredstva koja pomažu raspršivanju ili smanjenju temperature.

Osim toga, neki ljudi su osjetljiviji. Među faktorima rizika koji predisponiraju za stanja povezana s visokim temperaturama, spominju se sljedeći:

 • Konzumacija alkohola
 • Osobe s pretilošću
 • Niska ili neadekvatna hidratacija
 • Osobe koje su naviknute na hladne klime
 • Vrlo mala djeca i stariji
 • Osobe s hipertenzijom i kardiovaskularnim bolestima
 • Upotreba određenih lijekova (beta blokatori, diuretici, antidepresivi)

Zdravstvena stanja povezana s visokim temperaturama

Neki od navedenih simptoma mogu biti zajednički raznim stanjima povezanim s visokim temperaturama. Međutim, svako od njih ima svoje posebnosti. Pogledajmo detaljnije.

Toplodni udar

Izraz toplotni udar često se koristi. Međutim, postoje stručnjaci koji razlikuju ove pojmove, navodeći da toplotni udar obično prethodi udaru sunca i da ne uzrokuje promjene u svijesti.

S druge strane, ističe se da je udar sunca rezultat produženog izlaganja suncu, pa je karakteriziran osjetljivošću, oštećenjem i promjenama na koži. Međutim, prisutni su i dehidracija, opće loše stanje, glavobolja, mučnina, tahikardija i razdražljivost.

Toplotni udar je jedno od najrizičnijih stanja povezanih s visokim temperaturama. Dogodi se kada tijelo premaši granicu od 40°C.
Primjećuje se da postoje dvije osnovne vrste toplotnog udara:

Općenito, simptomi toplotnog udara uključuju dehidraciju, umor, osjećaj konfuzije, tahikardiju i vrtoglavicu. Ako se ne liječi, može doći do konvulzija, nesvjestice, pa čak i kome i smrti.

Stanja povezana s visokim temperaturama: Dehidracija

Kako bi se borilo protiv visokih temperatura, tijelo proizvodi znoj. Ako se situacija održava, znojenja će biti više. Kada se to ne nadoknadi odgovarajućom zamjenom tekućine, javlja se dehidracija.

Sve to dovodi do drugih komplikacija, kratkoročnih i dugoročnih, poput suhih i ispucalih usana, dezorijentacije i konfuzije, tahikardije, konstipacije i problema s bubrezima, među ostalim.

Iscrpljenost od topline

Nakon dužeg perioda izloženosti toploti, osoba može osjećati umor što se očituje teškoćama u obavljanju bilo koje aktivnosti, osjećaj da čak i najmanji pokret zahtijeva veliki napor.

Grčevi

Zajedno s znojenjem, tijelo također gubi soli i minerale koji su potrebni za normalno funkcioniranje. To uključuje klor, natrij, kalij i magnezij, koji igraju važnu ulogu u funkcioniranju mišića. Zbog toga mogu nastati grčevi u mišićima ruku i nogu, kao i drugih dijelova tijela, pa čak i u abdomenu. Ovo se često događa nakon intenzivne fizičke aktivnosti.

Problemi s kožom

Osip je stanje kože koje izgleda kao crveni prištići ili mali mjehurići. Najčešći je u naborima tijela (pazuha, prepona). Obično ga uzrokuje tvar koja iritira kožu, kao i prekomjerno znojenje i začepljeni pore. Čest je kod djece, posebno kada je okolina topla i vlažna. Izaziva upalu, iritaciju, svrbež, peckanje, suhoću i perutanje. Osim nelagode koju izaziva, može doći do komplikacija zbog infekcija.

Gastrointestinalne bolesti

Gastrointestinalne bolesti su češće u vrućem vremenu. S jedne strane, hrana se brže razgrađuje, što povećava količinu bakterija u njoj. Također, muhe i drugi insekti imaju tendenciju množenja više u vrućem vremenu. To je posebno istinito na mjestima gdje nisu osigurani adekvatni sanitarni uvjeti.

Problemi s bubrezima

S gubitkom tekućine, smanjuje se učestalost mokrenja. To može dovesti do različitih posljedica, kao što je povećanje razine mokraćne kiseline. Prema pregledu ove teme, utvrđeno je da vrućinski valovi povećavaju rizik od zatajenja bubrega, pri čemu su djeca, stariji odrasli, osobe s invaliditetom i osobe s raznim kroničnim bolestima najviše pogođene. Starije osobe su podložnije učincima vrućinskih valova, pa bi trebale poduzeti ekstremne mjere opreza.

Posljedice i moguće komplikacije

Kada se tijelo pregrije, krvne žile se šire, što prisiljava srce da brže i s većom snagom kuca. To, pak, utječe na mišiće i funkcioniranje vitalnih organa, uključujući mozak.

Komplikacije povezane s povećanom temperaturom uključuju sljedeće:

 • Hiperventilacija
 • Akutna respiratorna insuficijencija
 • Zatajenje bubrega i jetre
 • Metabolički poremećaji
 • Hipovolemički šok

Osim toga, neka stanja mogu se pogoršati toplinom, kao što su stanja kože (akne, rosacea), respiratorna stanja (KOPB, astma), dijabetes i lupus.

Prevencija zdravstvenih stanja povezanih s visokim temperaturama

Ako se poduzmu potrebne mjere, stanja povezana s visokim temperaturama mogu se izbjeći ili spriječiti. U tom smislu, treba uzeti u obzir nekoliko preporuka. Treba biti pažljiv prema vremenskim prognozama, piti dovoljno tekućine i izbjegavati izlaganje suncu u najtoplijim satima. Također je najbolje nositi šešir ili kapu kada idete van; istovremeno, boraviti u hladnim i prozračnim prostorijama. Kupanje ako vam je jako vruće također je odlično. Treba izbjegavati ili smanjiti tjelesnu aktivnost u ekstremnoj toplini i također paziti da se ne nosi topla odjeća. Također trebate smanjiti unos alkohola i kofeina. Kod kuće, koristite potrebne uređaje za hlađenje, kao što su ventilatori i klima uređaji. Također, što je manje moguće koristite pećnicu.

Kada posjetiti liječnika

Medicinska pomoć treba potražiti ako je temperatura vrlo visoka i prisutni su neki od gore navedenih simptoma. Dok osoblje prve pomoći dolazi, možete pomoći smanjiti temperaturu osobe nanošenjem ledenih obloga ili obloga na područja kao što su pazuha, prepona i vrat.

Ako je moguće, okupajte ili barem pošpricajte osobu koja ima toplotni udar vodom. Također, pomoći joj da skine odjeću. Još jedna važna mjera je hidratacija izotoničkim napicima.

Hitna medicinska pomoć je bitna kada se dogodi toplotni udar. Ako se može tretirati na vrijeme, nema razloga za strah od komplikacija. Ako imate članove obitelji koji žive sami, trebali biste s njima održavati stalnu vezu kako biste znali kako se osjećaju.