Zerbo kocke
Sastojci za tijesto:
-
500 g brašna
-
200 g margarina ili maslaca
-
1 jaje
-
1 kesica suhog kvasca (ili 20 g svježeg)
-
1 kašika šećera
-
1 prstohvat soli
-
100 ml mlijeka
-
2 kašike kisele pavlake
Fil:
-
300 g mljevenih oraha
-
150 g šećera
-
300 g džema od kajsije (ili po želji – šipak, ribizla)
Preliv:
-
150 g čokolade za kuhanje
-
2 kašike ulja
Priprema:
-
Kvasac razmuti u toplom mlijeku sa kašikom šećera i ostavi 10 minuta da se aktivira.
-
U veću zdjelu stavi brašno, margarin, jaje, so, kiselu pavlaku i nadošli kvasac. Umijesi glatko tijesto. Podijeli ga na 4 jednaka dijela.
-
Svaki dio razvuci u koru veličine tepsije (30×20 cm).
-
Prvu koru stavi u podmazan pleh. Premaži džemom, pospi orasima pomiješanim sa šećerom. Ponovi postupak još dva puta.
-
Zadnju (četvrtu) koru ne premazuješ, već samo izbockaj viljuškom.
-
Ostaviti da naraste 30–45 minuta, zatim peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 35 minuta.
-
Kad se ohladi, prelij otopljenom čokoladom s uljem i ostavi da se stegne prije rezanja.
Savjet: Najbolje je kada odstoji preko noći – tada su Zerbo kocke najukusnije!
BONUS:
Priprema se za samo 5 minuta! Nema potrebe za kvascem ili valjanjem. Ovo je pecivo od češnjaka napravljeno od tekućeg tijesta.
Ovi keto kruhovi s češnjakom služe kao ukusna zamjena za konvencionalni kruh s malo ugljikohidrata. Idealne su za upotrebu kao prilog, predjelo ili kao temelj za nadjeve po želji.
POTREBNE KOMPONENTE:
1 šalica bademovog brašna, 2 velika jaja, 2 mljevena češnja češnjaka, 1/4 šalice ribanog parmezana, 2 žlice maslinovog ulja, 1 žličica praška za pecivo, 1/2 žličice soli, 1/2 žličice sušenog origana (po želji), 1/ 2 žličice sušenog bosiljka (po želji), maslac ili maslinovo ulje za mazanje (po želji), te sjeckani svježi peršin (po želji).
Kakav je proces izrade ovih ukusnih peciva?
Za pripremu pećnice: Postavite pećnicu da se prethodno zagrije na 350°F (175°C). Pleh obložiti papirom za pečenje.
Pomiješajte suhe sastojke: U zdjeli za miješanje pomiješajte bademovo brašno, prašak za pecivo, sol, nasjeckani češnjak, ribani parmezan i, po želji, sušeno bilje poput origana i bosiljka. Zatim pomiješajte mokre sastojke:
U posebnoj zdjeli umutite jaja. Pomiješajte jaja i maslinovo ulje sa smjesom suhih sastojaka. Miješajte dok se sve dobro ne izmiješa kako biste stvorili tijesto.
Formirajte somun tako da tijesto podijelite na četiri jednaka dijela. Svaki dio stavite na pripremljeni pleh. Rukama ili valjkom spljoštite svaki dio u oblik palačinke.
pećnica:
Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite 12 do 15 minuta, odnosno dok rubovi ne poprime zlatnosmeđu boju i dok somun ne bude potpuno pečen. Dodatni ukras:
Nakon što je kruh pečen, premažite ga otopljenim maslacem ili pokapajte maslinovim uljem, a zatim ga pospite nasjeckanim svježim peršinom za dodatni okus.
Poslužiti:
Ostavite rolice da se kratko ohlade prije posluživanja. Kušajte u svojim pecivima s keto češnjakom ili kao prilog ili kao temelj za željena nadjeva!
Ponuda usluga:
Začinite kečapom ili umakom po želji. Koristi se kao temelj za mini pizze, dodajući sir, povrće i meso na vrh.
Kombinirajte ga s juhom ili salatom kako biste napravili potpuni obrok.