Mileram Torta – Tajna savršene kremaste torte

Ova torta je klasik među kremastim desertima – savršeno blaga, lagana i uvijek rado viđena na svakoj trpezi. Priprema je jednostavna, a rezultat oduševljava!

Sastojci:

Biskvit:
– 3 jaja
– 3 kašike šećera
– 3 kašike brašna
– 1 kašičica praška za pecivo

Fil:
– 700 ml milerama
– 2 kesice vanilin šećera
– 200 g šećera u prahu
– 1 želatin (10 g)
– 200 ml slatke pavlake

Priprema:

Umuti jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta. Dodaj brašno pomiješano s praškom za pecivo i lagano sjedini. Sipaj u kalup obložen papirom za pečenje i peci na 180°C oko 10–12 minuta. Ohladi.

Za fil: Umuti mileram sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Želatin pripremi prema uputstvu i dodaj u kremu. Na kraju lagano umiješaj umućenu slatku pavlaku.

Na ohlađeni biskvit nanesi fil i poravnaj. Torta treba da se hladi najmanje 4 sata, a idealno preko noći.

Dekoriši po želji – sa voćem, čokoladom ili samo šlagom.

BONUS:

Norveške knedle sastoje se od samo pet sastojaka: tijesto ostaje svježe i do tjedan dana, spremaju se u tren oka, a okus im je neodoljiv.

Svakako zabilježite recept za norveške knedle od 5 sastojaka; Vaša će obitelj sigurno uživati ​​u ovom doručku!

Pravljenje norveških ščipkija je povjetarac, što vam omogućuje da izbjegnete trošenje sati kuhajući dok još uvijek svoju omiljenu slaninu brzo pripremate. Ove poslastice dobro se slažu s raznim slanim jelima, uključujući lungić, sir i ajvar. Nasuprot tome, mnogi uživaju u njima u slatkoj varijanti, često posluženoj s džemom ili čokoladnom kremom.

POTREBNI SASTOJCI:

2,5 decilitara brašna, 6 decilitara mlijeka, pola žličice soli, 3 jaja i 6 žlica maslaca.

KAKO PRIPREMITI NORVEŠKE UŠTIPKE?

Pomiješajte brašno sa solju, zatim dodajte pola mlijeka i mutite dok smjesa ne postane glatka. U posebnoj posudi pomiješajte preostalo mlijeko, jaja i 3 žlice margarina, pa tu smjesu ulijte u onu koju ste prethodno pripremili.

Pomiješajte brašno i sol, zatim umiješajte pola mlijeka i tucite smjesu dok ne postane glatka. Zatim dodajte preostalo mlijeko koje ste umutili sa jajima i margarinom.

Ostavite tijesto da odstoji trideset minuta.

Štapiće skuhajte na ostatku maslaca, a možete raditi i velike i male varijante. Od ove količine tijesta dobije se otprilike dvadesetak štapića. Smjesa se može zamrzavati do 7 dana.